Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi ovosezonski snijeg na cestama

22.10.2014.

13:35

Autor: J. Krmpotić / N. Lučić / T. Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon noćašnjeg nevremena, koje je tražilo puno opreza i uzrokovalo dosta zabrana u prometu, situacija se polako smiruje. Jutros u 5 sati u Rijeci je izmjerena temperatrura od 19 stupnjeva, dok je u 9 sati pala na svega 10. U Gorskom kotaru pao je prvi ovosezonski snijeg na prometnicama, najsvježija informacija je da su zimski uvjeti ukinuti na većini lokalnih i županijskih cesta, ali za put kroz gorsku Hrvatsku treba imati pri ruci zimsku opremu.

Od 10 sati za sav je promet otvoren Krčki most, a jak vjetar još uvijek onemogućava prometovanje 1. i 2. skupini vozila na dijelu Jadranske magistrale od Novog Vinodolskog do Karlobaga. Dionica od Karlobaga do Svete Marije Magdalene otvorena je samo za osobna vozila, dok su Paški most i Dalmatina od Svetog Roka do Posedarja zatvoreni za sav promet. U prekidu je trajektna linija Prizna - Žigljen, od Brestove do Porozine prevoze samo osobna vozila.

Tijekom jutra nisu zaplovili katamarani iz Novalje prema Rabu i Rijeci, ali ni iz Malog Lošinja prema Rijeci. Ne plovi ni brod iz Malog Lošinja prema Unijama i Susku. Najjači udar bure zabilježen je jutros oko 4 sata i 4 minute na Krčkom mostu - 125 km na sat. Snijeg je, skromno, zabijelio i Platak, ima ga samo 5 cm, a temperatura zraka je 2 stupnja u plusu.

Tijekom jutra zbog bure, kiše i grmljavinskog nevremena polomljeno je dosta grana i srušeno dosta stabala na prometnice na području Rijeke, Viškova, Krka, Lovrana i Opatije, a vatrogsci su na području cijele Primorsko-goranske županije imali dosta posla. Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke imala je trinaest intervencija, uglavnom zbog stabala koja su se porušila na prometnice. U Ulici Branimira Markovića stablo je palo i oštetilo dva parkirana automobila, a u Prvomajskoj se srušilo na parkirani autobus. 

U Opatiji najviše je pogođeno područje na potezu Tuliševica – Dobreć – Oprić - Poljane. Opatijska vatrogasna postrojba imala je 28 intervencija, pretežno stabla i nešto stupova struje te potopljenih plovila.

Tijekom protekle noći u pojedinim dijelovima Gorskog kotara pale su znatne količine kiše, a najviše oborina, 125 litara po metru kvadratnom, zabilježeno je na mjernoj stanici Nacionalnog parka Risnjak u Crnom Lugu. Obilne oborine prouzročile su mjestimično izlijevanje rijeke Kupe na kolnik županijske ceste od Broda na Kupi prema Gašparcima i Brod Moravicama te je ona zatvorena za promet.

Josip Krmpotić razgovarao je s vatrogascima, situaciju u Gorskom kotaru pratio je Nenad Lučić, a obzirom na zimske uvjete više o automobilskim zimskim gumama doznao je Vladimir Jurić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.