Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi riječki prostor za kreativni "coworking"

27.03.2014.

10:15

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je davnih godina bila prvi grad u ovom dijelu Europe koja je imala dječji vrtić, u Ulici Ivana Grohovca 1, a sada će u toj zgradi biti mjesto za razvoj industrijskih kreativnosti.

U prostor nekadašnjiga dječjeg vrtića zatim se uselila trgovina Bernardi, a sada njime ponovno upravlja Grad Rijeka i u njemu se planira napraviti mjesto za razvoj industrijskih kreativnosti. Na predstavljanju plana okupilo se mnogo mladih zainteresiranih samostalnih kreativaca, koje je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar pozvao na suradnju i iznošenje prijedloga što bi u tom prostoru željeli i mogli raditi.

Vrtić bi trebao okupiti kreativne samostalne pojedince koji će, svaki na svojem projektu, zajednički raditi po sistemu coworkinga, zajednice ljudi okupljenih u ugodnom ambijentu. Takvih zajednica u svijetu ima 2500, a u nas su tek u nastajanju, objasnio je jedan od inicijatora coworkinga Matija Raos.

U Beogradu djeluje Nova iskra čija je iskustva okupljenima prenio Marko Radenković, dok je savjetnica za međunarodnu suradnju u odjelu za kulturu Irena Kregar Šegota predstavila IPA program Slovenije i Hrvatske za jačanje poduzetničkih kapaciteta u kreativnim industrijama na prekoograničnom području, vrijedan 400 tisuća eura. Javlja Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.