Hrvatski radio

Radio Rijeka

Psihičko zlostavljanje ostavlja trajne posljedice

30.07.2014.

15:08

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svako peto dijete žrtva je seksualnog zlostavljanja, a počinitelji su najčešće članovi uže obitelji. Na ovaj zabrinjavajući podatak upozoravaju članice Centra za pravno savjetovanje žena žrtava nasilja u Rijeci, istovremeno zadovoljne što će Sabor najesen raspravljati o kaznenom sankcioniranju psihičkoga zlostavljanja žena.

Svako peto dijete seksualno zlostavljano  Lani je u Hrvatskoj registrirano skoro pet tisuća slučajeva seksualnog nasilja nad maloljetnicima. Međutim, kažnjeno je svega 96 osoba zbog zadovoljavanja pohote ili spolnog odnošaja s djetetom, ukazuju u Centru za pravno savjetovanje žrtava nasilja u Rijeci. Tako je jer djeca ne razumiju što im se događa ili im se ne vjeruje, dok profesionalci koji pružaju pomoć često ne znaju kako postupiti, budući da je seksualno nasilje nad djecom još uvijek tabu-tema.

Čak 85 posto žena koje su trpjele ili trpe psihičko zlostavljanje imaju trajne posljedice poput posttraumatskog stresnog poremećaja. Psihičko je nasilje teže od fizičkoga jer izaziva depresiju, strah i brojne druge posljedice, zlostavljane žene često se odaju alkoholu, piju puno tableta ili čak uzimaju drogu, kaže predsjednica riječkoga Centra za pravno savjetovanje žena žrtava nasilja Antonija Pintar.

Zato je dobra vijest da će Hrvatski sabor najesen odlučivati o izmjenama Kaznenoga zakona, prema kojima bi kaznenim djelom trebalo postati i dosadašnji prekršaj - psihičko zlostavljanje u obitelji. Počinitelj takvoga djela mogao bi, prema sadašnjem prijedlogu, u zatvor od šest mjeseci do pet godina. 

Sigurno će biti problema u provođenju zakona, odnosno dokazivanju psihičkoga zlostavljanja, smatra sociologinja Vesna Penić. Ipak, i najavljene izmjene Kaznenoga zakona velik su korak naprijed u borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.