Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pukla cijev pri ukrcaju nafte na tanker u Bakru, onečišćenje sanirano

30.12.2016.

17:25

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pri ukrcaju nafte iz lučkoga spremnika u Bakru na tanker privezan uz obalu, protekle je noći puknula armirana fleksibilna cijev. Srećom nitko nije ozlijeđen, a onečišćenje mora brzo je sanirano, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Slijedi inspekcija svih naftnih terminala.

Onečišćenje mora i morskoga okoliša bilo je srednjeg intenziteta. Do puknuća cijevi pri pretakanju nafte s kopna na brod Marisa N došlo je oko 0:45 na vezu 5 luke za posebne namjene INA - naftni terminal Bakar. Dežurni lučki agent o incidentu je izvijestio djelatnike Lučke ispostave Bakar. Na mjesto događaja uskoro je stigla i Lučka kapetanija Rijeka te tvrtka zadužena za komercijalno uklanjanje i saniranje onečišćenja mora.

Vrlo brzo nakon događaja plutajućim branama zaustavljeno je širenje nafte koja se izlila iz puknute armirane fleksibilne cijevi. Potom je onečišćenje sanirano disperzantima. Naftna mrlja bila je velika oko 800 četvornih metara. Osim u more, nafta se izlila i na dio obale: nakon puknuća cijevi dežurni je djelatnik INA-e zatvorio ventil prije fleksibilne cijevi, nakon čega je, naglim povećanjem pritiska, probijena brtva na cjevovodu.

Na mjestu događaja nadležne su službe obavile očevid. Okolnosti incidenta pri ukrcaju nafte na brod u Bakarskome zaljevu utvrđuju se i pregledom brodske dokumentacije i atesta o ispravnosti terminalske opreme. Dražavna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac naredila je koncentriranu inspekcijsku kampanju u svim naftnim terminalima da bi se utvrdilo stanje opreme i uređaja te spriječili ovakvi događaji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.