Hrvatski radio

Radio Rijeka

Puno opasnosti, malo zagađenja mora na Kvarneru

21.02.2014.

13:48

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako ju akvatoriju Primorsko-goranske županije ima potencijalno najviše ugroza, od naftnog terminala do tankera, prošle godine nije bilo zagađenja mora, rečeno je na konstituirajućoj sjednici Županijskog operativnog centra Primorsko-goranske županije za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora.

Manja onečišćenja javljala su se sporadično, no zapovjednik Stožera kapetan Darko Glažar kaže da treba razlučiti izvorište onečišćenja. Ako je s brodova, onda je u nadležnosti inspekcija kapetanija, dok su onečišćenja s kopna u nadležnosti vodopravne inspekcije.

Stožer reagira na svaku dojavu, ali treba raditi na pripravnosti: redovne vježbe, dobra oprema, šest kilometara brana, disperzanti, a u slučaju većih onečišćenja koordinacija s drugim stožerima. Županijski operativni centar PGŽ je stožerni centar koji pokriva četiri županije, od istarske do  zadarske. Prednjačimo u broju avio-izviđanja, redovitim vježbama i kartama podrtina. Poslušajte što je na sjednici zabilježila Branka Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.