Hrvatski radio

Radio Rijeka

Put do kulturne suradnje Austrije i Hrvatske

18.06.2014.

13:30

Autor: Marijana Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konkretnih kulturnih projekata između Hrvatske i Austrije, trenutno nema, ali mogućnosti je puno, čulo se na početku okruglog stola o prekograničnoj kulturnoj suradnji u globalnoj Europskoj uniji što se održava u Opatiji.

Predstavnici Agencije za europsku integraciju i gospodarski razvoj o kulturnoj suradnji Austrije i Hrvatske razgovarali su s hrvatskim kolegama, a jedan od ciljeva je povezati kulture dviju zemalja izvođenjem opereta i mjuzikala u programu godišnjeg festivala u Opatiji. 

Glavni je cilj današnjeg događaja, kaže austrijski predstavnik Gerald Ebinger, istaknuti poveznice između Hrvatske i Austrije, posebno između Beča i ove regije, što su odavno povezani. Drugi cilj je i prezentacija knjige koja ističe dugogodišnju povezanost Hrvata i Austrijanaca, kao i predstavljanje projekata koji bi se mogli ostvariti.

Prema riječima Nikole Jovića iz Primorsko-goranske županije, zasad nema niti jednoga kulturnog projekta između dviju zemalja, ali je Županija uključena u dva IPA projekta te ima kulturnu suradnju sa Slovenijom. Sigurno će se u budućnosti realizirati i suradnja s Austrijom, smatra Jović. 

Današnji okrugli stol u Opatiji tek je jedno u nizu ovakvih događanja, koja bi trebala dati konkretne projekte kulturne i tradicijske suradnje Hrvatske i Austrije. Javlja Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.