Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rab: nije prihvaćen proračun, izgledni novi izbori

29.12.2014.

21:10

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici Grada Raba nisu prihvatili prijedlog proračuna za 2015. Iako je gradonačelnica Rosanda Krstinić Guščić najavila prijedlog odluke o privremenom financiranju, u Rabu su najizgledniji novi izbori.

Protiv proračuna na nastavku sjednice Gradskog vijeća koja je počela 15. prosinca glasali su vijećnici iz većinske koalicije HDZ - Rapski pučki sabor - HSS - HSP AS. Za proračun su glasali vijećnici iz redova kolacije SDP - HNS - nezavisni Zdenko Faflja, a suzdržan je bio nezavisni Zdenko Matijević.

Gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Gušćić (SDP) izjavila je da će uputiti vijeću prijedlog odluke o privremenom financiranju, ali da se može naslutiti da vijeće radi donošenja te odluke neće biti sazvano te da se vjerojatno ide na prijevremene izbore.

"Smatram da bi bilo puno odgovornije od vijećnika da su prihvatili proračun ili da su prihvatili prijedlog odluke o privremenom financiranju", kazala je dodavši kako je bilo puno mogućnosti za komuniciranje i dogovaranje, ali da oni koji nisu prihvatili proračun to nisu iskoristili. Obrazloženje za neprihvaćanje proračuna bilo da je nedostajalo komunikacije, a Krstinić Gušćić ocjenjuje da se neprihvaćanje proračuna vjerojatno planiralo već dulje vrijeme.

Proračun Grada Raba za 2015. bio je predložen u sumi od oko 74 milijuna kuna, uz prijedlog dugoročnog zaduženja za završetak radne zone od 12 milijuna kuna. Po riječima gradonačelnice Rosande Krstinić Guščić, predloženi proračun je blizu ovogodišnjeg, a bez planiranog zaduženja bio bi manji.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran (nezavisni vijećnik izabran na listi Rapskog pučkog sabora) rekao je da proračun nije izglasan jer su dugovi Grada Raba preveliki, oko 14 milijuna kuna, da je gradonačelnica prerastrošna te da su materijalni troškovi grada, u kojem je previše zaposlenih, također preveliki.

Na upit hoće li sazvati sjednicu Gradskog vijeća kako bio se raspravilo o prijedlogu odluke o privremenom financiranju, Peran je rekao da se sjednica zbog toga neće sazivati. Smatra da bi to značilo imenovanje povjerenika i izbore tek u sredini ljeta sljedeće godine, što bi, rekao je, bilo izuzetno loše za Rab te da je najbolje da se novi izbori održe što prije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.