Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici Finvesta najavili štrajk, bez plaće su od travnja

16.10.2014.

14:59

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radnicima drvoprerađivačke tvrtke Finvest corp iz Čabra, jedne od najpoznatijih goranskih tvrtki, plaće nisu isplaćene od travnja i oni će do naplate svojih potraživanja pokušati doći štrajkom.

Osim ovoga u Čabru, sastanak radnika održao se i u Gerovu. Ondje je bio predsjednik uprave Finvest corpa Željko Erent. Rekao je da je s radnicima postigao dogovor da još 15 dana ne idu u štrajk, a do tada bi tvrtka trebala dobiti strateškoga partnera iz Austrije, čime bi se isplatile plaće i doprinosi radnicima.

To su odlučili radnici oba Finvestova pogona u Čabru i Gerovu. Dosadašnji pokušaji razgovora s poslodavcem i mirenja nisu uspjeli, naglasio je tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš na sastanku s pedesetak zaposlenih u Čabru. Novi sindikat surađuje sa Sindikatom drvne i papirne industrije u Finvestovom pogonu u Gerovu. 

Poslodavac se nije odazvao postupku mirenja, kaže Kiš. Situacija je teška, jer o budućnosti Finvesta ovisi sudbina brojnih obitelji čabarskog kraja, kaže radnica Veronika Matijašević i dodaje da u tvornici uglavnom rade žene od 40 do 45 godina starosti, koje se nemaju gdje drugdje zaposliti.

Finvest je krajem 2012. godine bivši vlasnik prepustio na upravljanje zakladi kojom će se financirati razvoj čabarskoga kraja. Kada su u proteklom razdoblju zaredale informacije o zatvaranju pojedinih pogona te otpuštanjima u tvrtki, mnogi su se zapitali kakva će biti sudbina jednog od najpoznatijih proizvođača u Gorskome kotaru. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.