Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici MID-a bez plaće: Dosta je mirnih prosvjeda!

16.09.2014.

13:45

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stotinjak radnika tvrtke ''Motori i dizalice'' prosvjedovalo je danas dvadesetak minuta blokadom prometa kod rampe zapadnog ulaza u Brodogradilište 3. maj, jer nisu primili posljednje četiri plaće.

Ovo je posljednji mirni prosvjed kojim potražujemo naše plaće, rekli su noseći transparente: Mi smo žrtve nerada VladeGladni smoZorane M javi se! Gdje su naše plaće?, pitali su, naglašavajući da niti svoju djecu nisu spremili za školu jer nemaju više odakle platiti ni marendu ni prijevoz.

Mi smo državna firma i obaveza Vlade prema nama postoji bez obzira na tijek privatizacije. Nas interesira gdje su zapele naše plaće i tko je to u ovoj državi sebi uzeo za pravo da nas tretira kao roblje, pitala je povjerenica Sindikata metalaca u tvornici, Bosiljka Zlojutro. Obzirom da odluka Vlade o restrukturiranju postoji više od godinu dana, radnike zanima što o neradu institucija misli premijer Zoran Milanović.

Posla ima i može se raditi, ali to očito nekome nije u interesu, tvrdi Zlojutro i zaključuje da je današnji prosvjed zadnji mirni prosvjed u Tvornici motora: Ovdje se vidjeti više nećemo. Možemo se vidjeti samo još u Zagrebu, ali onda ne na mirnom prosvjedu, pa neka dobro razmisle što rade.

Gladni smo nije nikakav pamflet, ljudi više stvarno nemaju niti za doći na posao, rekao je zamjenik sindikalne povjerenice Milan ŠašićDvije godine smo dobivali nekakve novce, ne za restrukturiranje, ne za obnovu strojnog parka, ne za sve ono što bi trebalo. Davali su nam na kapaljku i kupovali socijalni mir. Mi želimo raditi, želimo zaraditi naše plaće. To je sve što tražimo.

U MIDu u tijeku je izgradnja dvije dizalice za Brodotrogir, a dizalica za norveškog naručitelja koji je inzistirao da bude proizvedena upravo u Rijeci, upravo je danas gotova. Poslušajte izjavu Bosiljke Zlojutro:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.