Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:45 / 04.06.2014.

Autor: Olga Mandić / Josip Krmpotić / Ivica Krišto

Radnici MID-a na prosvjedu u Zagrebu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon spontanoga prosvjeda očajnih radnika MID-a prije tjedan dana kada su blokirali promet Liburnijskom ulicom u Rijeci, čelnici Sindikata metalaca Hrvatske danas od 10 sati prosvjeduju ispred Ministarstva gospodarstva u Zagrebu.

Stotinjak radnika Tvornice brodskih motora i dizalica prosvjednom je šetnjom od glavnog ulaza u Brodogradilište 3.maj do obližnjeg hotela za samce dalo podršku kolegama koji prosvjeduju u Zagrebu. Nekoliko su puta prelazili pješački prijelaz kod glavne porte, ali mirno i vrlo kratko zaustavljajući promet. Podršku radnicima davali su vozači trubeći sirenama, a prosvjednici su uvjereni da se teško stanje u njihovoj tvornici može riješiti.

Na današnje prosvjede radnika Tvornice motora i dizalica 3. maj u Rijeci i Zagrebu reagirali su iz Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom. Intenzivno tragaju za potencijalnim investitorima ne bi li im osigurali opstanak, ali zabrinjavajuće je da nakon izdvajanja iz bivše grupe 3. maj ni MID ni TIBO nisu vlastitim sredstvima i proizvodnjom osigurali novac za isplatu plaća. U prošloj i ovoj godini preko državne agencije isplaćeno im je 87 milijuna kuna za plaće, otpremnine i restrukturiranje, a posljednja uplata u vidu pozajmice bila je u travnju. I TIBO i MID imaju potencijalne mogućnosti, ali da bi opstali potrebni su potpisani ugovori i kvalitetan proizvodni program, poručuju iz ureda.

Ključ rješenja, kažu, drži hrvatska politika. Nakon prosvjedne šetnje radnici su se vratili u krug 3.maja, u kom će čekati bolje sutra jer posla ima, čak i izvozu okrenutog, ali plaće već tri mjeseca nema!

Pedesetak radnika Tvornice brodskih motora i dizalica, izdvojenog dijela riječkog Brodogradilišta 3. maj, prosvjedovalo je ispred Ministarstva gospodarstva. Zahtijevaju isplatu dviju plaća i nastavak restrukturiranja tvrtke, za koju su uvjereni da ima poslovnu budućnost. Najavljeno je da će ih primiti ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Nismo dobili dvije, sad već i treću plaću. Posla ima, ali mi više nemamo novca ni za prijevoz niti za marendu, rekla je povjerenica Sindikata metalaca u tvornici Bosiljka Zlojutro. Prošle su srijede spontano zaustavili promet u riječkoj Liburnijskoj ulici, a ove prosvjeduju u Zagrebu.

Današnji je prosvjed samo prvi korak u traženju odgovora na pitanje tko i zašto želi upropastiti MID, kaže Zlojutro. Vlada je odlukom o restrukturiranju, koju niža državna tijela ne provode, obmanula i radnike i vjerovnike, rekao je regionalni povjerenik toga sindikata Branko KužetS prosvjednicima u Zagrebu bio je Ivica Krišto, a poslušajte i što je u Rijeci rekao jedan od radnika MID-a Nihaz Begović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.