Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rak dojke: rano otkriven, uspješno liječen

04.10.2014.

12:01

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva subota u listopadu je Dan ružičaste vrpce - dan posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Rano otkrivanje bolesti povećava mogućnost izlječenja i do 90 posto. U pedeset hrvatskih gradova, pa i u Rijeci, danas su u zrak poletjeti ružičasti baloni u sjećanje na sve koji su izgubili bitku s bolešću.

Obilježavanje Dana u Rijeci je počelo šetnjom podrške ženama oboljelima od karcinoma dojke, s balkona gradske vijećnice poletjeli su ružičasti baloni, a informacije o prevenciji bolesti i radu Udruge žena operiranih dojki Nada dijele se na edukativno-prodajnom štandu na Korzu do 16 sati. 

Rak dojke više nije neizlječiva bolest, rano otkrivanje povećava mogućnost izlječenja i do 90 posto, istaknule su članice Udruge Nada najavljujući obilježavanje Dana ružičaste vrpce. Podsjetile su da je prošle godine od karcinoma dojke umrlo je 1010 osoba, među njima 16 muškaraca.

No, broj umrlih je ipak u padu, ističe Karla Mušković iz gradskog Odjela za zdravstvo. Prosječno se u KBC-u Rijeka godišnje od invanzivnog karcinoma dojke operira oko 300 žena. 2013. godine zabilježen je izraziti pad pomora od te bolesti, podsjetila je Mušković i zaključila apelom: odazovite se pozivu na besplatne preventivne preglede! Poslušajte izjavu Karle Mušković i žena koje smo zatekli na štandu udruge:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.