Ovog tjedna vam donosimo fantastičan recept zarolanih šljiva koje će biti prava poslastica na vašem stolu. Uz sočne šljive, jednostavno pripremljeno tijesto i malo kreativnosti, ovaj desert savršen je izbor za ljetne dane kad želite nešto brzo, a istovremeno s nevjerojatnim okusom.
Sastojci:
2 jaja, malo soli, 2 vanilin šećera, 400 ml mlijeka, 160 g brašna, 3 žl. ulja, oko 300 g šljiva, oko 200 g pekmeza od šljiva, 80 g šećera, 80 g krušnih mrvica, 2 žl. putra, jedan vanilin šećer.
Postupak:
Šljive oprati, očistiti i usitniti.
Pećnicu zagrijati na 200°C, a niski pleh obući u masni papir.
U zdjeli najprije pjenjačicom istući jaja, sol i vaniliju. Dodati mlijeko, ulje i brašno pa dobro umutiti da se razbiju sve grudice. Izliti u pripremljeni pleh i razvući da svugdje bude iste debljine. Posuti komadićima šljiva pa peći na 200°C oko 15-20 minuta.
Dok se kolač peče napraviti posip. U tavici otopiti putar pa na njemu popržiti šećer, mrvice i vaniliju sok ne poprime zlatno žutu boju i fino ne zamirišu.
Pečen kolač premazati pekmezom od šljiva pa narezati. Najprije po pola a zatim na trakice široke oko 10 cm. Svaku traku saviti u roladu pa uvaljati u mrvice i gotovo.
Slasticu je najbolje poslužiti odmah uz malo popečenih mrvica i žlicu kiselog vrhnja.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.