Hrvatski radio

Radio Rijeka

Regata tisuću otoka: u tjedan dana od Rijeke do Tivta i natrag

19.09.2014.

15:09

Autor: Borna Šmer / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nedjelju iz Rijeke prema Tivtu u Crnoj Gori starta Regata tisuću otoka. Dan prije, u subotu, jedrit će se pripremna regata u riječkom akvatoriju.

Dvadeset i dvije jedriličarske posade iz niza europskih zemalja na prvu etapu kreću u nedjelju 21. rujna iz Rijeke. Planiranim kursom oplovit će tisuću jadranskih otoka te doći do marine Porto Montenegro u Tivtu. Drugi dio etape je u povratnom smjeru prema Rijeci. Najviše pažnje privući će, sigurno, tridesetmetarski "Esimit Europa 2", koji plovi pod zastavom Europske unije i koji je do sada ostvario značajne rezultate na brojnim svjetskim regatama. Njegova je zadaća zbližavnje i povezivanje ljudi iz cijele Europe.

Izbor kursa u odobalnom natjecanju izazov je i tajna pobjede. Umijeće je odabrati jedriti uz obalu ili na otvorenom moru, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje te otkriti odlučujujuće čimbenike da na cilj stignemo prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži, stoji u opisu regate.

Jedriličari sami odabiru samo prvu etapu, samo drugu etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. U prvoj etapi flota ostavlja desno otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija te završava u marini Porto Montenegro u Tivtu. Uzduž rute od 277 nautičkih milja, čekaju ih tehnički izazovi navigacije između mnogo otoka i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaljeva Boke Kotorske.

Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 24. rujna, jedrilice u četvrtak 25. rujna startaju u suprotnom smjeru, prema Rijeci na istom kursu, a ovogodišnja, druga, Regata tisuću otoka završava dodjelom nagrada u nedjelju 28. rujna u Rijeci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.