Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rekonstrukcija legendarne ''Carpathie''

15.04.2014.

16:22

Autor: Nina Deranja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U holu riječkog Pomorskog fakulteta, najstarijeg i najvećeg visokopomorskog učilišta u jugoistočnoj Europi, danas je kao dio stalnog postava izložbe ''Titanic – Carpathia'' postavljena maketa broda Carpathia, djelo Milana Vičevića.

U okviru obilježavanja sto i druge obljetnice tragičnog brodoloma Titanica, Milan Vičević devet je mjeseci izrađivao maketu jedinog broda koji je pritekao u pomoć stradalnicima i spasio njih 700. Maketu je Vičević izradio isključivo prema vlastitim proračunima, na osnovi šturih informacija o brodu i rijetkih fotografija, a u spomen na posadu legendarnog broda na kojem su bila i dva Kostrenjana: pomorci Franelić i Kapetanović.

Na sjevernom Atlantiku u području ledenih santi oko Titanica u trenutku kada je emitiran poziv upomoć bilo je šest brodova, no samo je kapetan Carpathije Arthur Henry Rostron bez radara, soundera i elektroničkih pomagala, oslanjajući se isključivo na vid i sluh te svoje tridesetogodišnje pomorsko iskustvo, krenuo u spašavanje brodolomaca, ispričao je danas na svečanosti postavljanja makete dekan riječkog Pomorskog fakulteta Serđo Kos.

Carpathia je bila iznimno značajna za Rijeku jer je jedanaest godina održavala liniju New York - Rijeka, a iako je pristajala i u druge luke, Rijeka bila njeno glavno europsko polazište. Priču s Pomorskog fakulteta prenosi Nina Deranja:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.