Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rekonstrukcija reciklažnog dvorišta Mihačeva draga

03.12.2015.

16:37

Autor: Zdravko Kleva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječko Komunalno društvo Čistoća i Fond za zaštitu okoliša nastavljaju aktivnosti na uspostavi integriranog sustava odvojenog prikupljanja otpada. Uskoro počinje rekonstrukcija Centralnog dvorišta Mihačeva draga koja će osigurati prostor za odlaganje i prikupljanje više kategorija otpada.

Gotovi su projekt i dokumentacija za rekonstrukciju dvorišta, vrijedne dva milijuna i 350 tisuća kuna, od čega je 1,7 milijuna kuna osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Voditelj projekta izgradnje KD Čistoća Branko Andrijašević najavio je da će radovi početi sredinom siječnja, a upravo je odabran izvođač s kojim će uskoro biti potpisan ugovor.

Gotovo 15 tisuća četvornih metara površine bit će, kao i do sada, u funkciji prikupljanja vrijednog otpada: papira, stakla..., svega što se da reciklirati. Glasnogovornica KD Čistoća Marina Babić Brusić ističe da će u novom reciklažnom dvorištu, u skladu sa zakonom, prikupljati i problematičan otpad isključivo iz kućanstava, a to su: jestivo ulje, lijekovi, deterdženti, elektronički otpad, akumulatori, automobilske gume i sl.

Mobilna vaga preko koje otpad mora proći bit će povezana s računalnim sustavom u kojem će se pohranjivati informacija o vremenu prikupljanja, težini, tipu otpada. Dvorište će biti ograđeno kao i do sada, ali će biti postavljen i video nadzor. Pojedini boksovi, primjerice oni za lijekove ili deterdžente, bit će natkriveni.

Babić Brusić upozorava da to dvorište neće koristiti samo građani rijeke, nego stanovnici devet jedinica lokalne samouprave u kojima otpadom gospodari Čistoća Rijeka. I najvažnije, građani će moći odlagati otpad iz kućanstava na uređeno reciklažno dvorište Mihačeva draga već od lipnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.