Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rektorica Snježana Prijić-Samaržija: Studenti trebaju biti glasni u artikuliranju svojih interesa!

12.01.2023.

09:36

Autor: Anja Matić

 Rijeka: Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija

Rijeka: Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija i u novoj 2023. godini smatra da je obveza akademske zajednice obnavljati autentičnu misiju Sveučilišta i brinuti se o vraćanju povjerenja u znanost. Više o tome, i mnogočemu više, rekla nam je iz prve ruke u studiju na Korzu.

rektorica u studiju

rektorica u studiju

Foto: Anja Matić / Radio Sova

Na stranici Sveučilišta stoji informacija da je vizija riječkog sveučilišta postati europsko sveučilište budućnosti. Na čemu treba raditi najviše da se to toga dođe, rektorica je odgovorila:

Dva su ključna pojma: europsko i budućnost. Želimo biti Sveučilište koje se mijenja, koje budućnost ne vidi kao prijetnju već izazov. Ujedno težimo njegovati europske vrijednosti kao što su tolerancija, jednakost, sloboda, demokratičnost...

Snježana Prijić-Samaržija

Tijekom razgovora slušali smo i anketu u dva bloka u kojoj su studenti s rektoricom podijelili što ih trenutno najviše muči odnosno što im smeta tijekom studiranja pri Sveučilištu.


Na dio pitanja rektorica je u razgovoru uživo odmah i odgovorila, ali i napomenula da je Itekako važan otvoreni dijalog Sveučilišta i njegovih studenata, kao i da studenti trebaju biti ti koji im kontinuirano napominju i ukazuju što može, i treba biti bolje. 

Nadam se da će nas studenti pritiskati jer ta povratna informacija može biti itekako vrijedna. Studenti trebaju biti glasni u artikuliranju svojih interesa, a mi činimo ono što mislimo da možemo.

Snježana Prijić-Samaržija

Prijić-Samaržija ukazala je i na važnost sintagme kulture neznanja odnosno zašto je posljedično, zbog njene sve veće zastupljenosti, bitno da Sveučilište izlazi van svojih zidova u interesu ne samo studenata već cijelog društva.


Što možemo očekivati od znanosti u budućnosti, je li rektorica filmofil i čemu se najviše nada, poslušajte ovdje: 

razgovor uživo

Anja Matić i rektorica Snježana Prijić-Samaržija

Anja Matić i rektorica Snježana Prijić-Samaržija

Foto: - / Radio Sova

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Radio Sova

Studentski program nastao suradnjom Sveučilišta u Rijeci i Radio Rijeke. Pripremaju ga studenti voditelji, novinari, tonci i glazbeni urednici. Bave se svim aspektima studentskog života u gradu i šire.

Poslušajte u Slušaonici