Hrvatski radio

Radio Rijeka

Restoran "Draga di Lovrana" osvojio prestižnu Michelinovu zvjezdicu!

28.02.2019.

15:50

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Restoranima "Draga di Lovrana" iz Lovrana i "Noel" iz Zagreba dodijeljena je prestižna Michelinova zvjezdica, dok su restorani "Pelegrini" iz Šibenika, "360º" iz Dubrovnika i "Monte" iz Rovinja uspješno zadržali svoje zvjezdice.

Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora. Popis za Hrvatsku objavljen je na stranicama Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane. "Izuzetno nas veseli što Hrvatska sada ima čak pet restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom. Nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika, zvjezdice zasluženo dobivaju Kvarner i Zagreb. Nove zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete, ali i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi", izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako iskrene čestitke upućuje svim izdvojenim restoranima, a posebno vlasnicima i djelatnicima restorana koji su nositelji zvjezdice.

"Ovaj izbor pokazuje potencijal hrvatske gastronomske scene koju obogaćuje višestruki utjecaj - od mediteranskih okusa koji se nalaze u Dalmaciji, talijanskih utjecaja u Istri i slavenskih okusa od Zagreba do Slavonije, koji svi zajedno stvaraju jedinstveni kulinarski identitet", izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelin vodiča.

Michelinove oznake Bib Gourmand uz prošlogodišnje restorane Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split), dobivaju Batelina (Banjole), Konoba Vinko (Konjevrate), Agava (Zagreb) i TAČ (Zagreb). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

"Ovim putem čestitam svim odabranim restoranima na velikom priznanju za uporan rad, umijeće i želju za razvijanjem te predstavljanjem onog najboljeg što Hrvatska nudi. Čak 93 posto turista tijekom svog putovanja doživi "posebno iskustvo vezano uz hranu i piće" što ukazuje da je eno-gastronomija sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Vjerujem da će ovo biti dodatan motiv svima da se nastave unaprjeđivati te povezivati s lokalnim proizvođačima kako bi postali prepoznatljivija eno-gastro ikona Europe", poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.