Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ribarima obeštećenje za lovostaja, ako ostanu u luci

24.11.2014.

09:08

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog zaštite srdela u mrijestu predloženo je pomicanje početka perioda trajne zabrane korištenja ribolovnih alata za ulov male plave ribe desetak dana kasnije u odnosu na dosadašnju praksu, doznaje se iz Ministarstva poljoprivrede. U Ministarstvu ističu kako je planirano da za privremenu obustavu ribolova alatima kojima se lovi mala plava riba od 16. do 31. siječnja ribari budu obeštećeni iz sredstava Europskog fonda za ribarstvo, pod uvjetom da tijekom tog perioda njihova plovila budu vezana u lukama i ne obavljaju nikakve ribolovne aktivnosti.

Zabrana korištenja alata za ulov male plave ribe radi zaštite srdele u mrijestu ukupno bi trajala od 24. prosinca do 31. siječnja.

Naime, radi zaštite srdele (Sardina pilchardus) tijekom sezone mrijesta, 2006. godine uvedena je zabrana korištenja alata kojima se ova vrsta lovi otprilike 30 dana, od 15. prosinca do 15. siječnja. Srdela se mrijesti u hladnom dijelu godine, a najintenzivniji mrijest je od prosinca do veljače. Obzirom da mrijest ovisi o različitim parametrima (temperatura mora, slanost, količina planktona, itd.) početak i završetak najintenzivnijeg razdoblja mrijesta nije isti svake godine.

Međutim, obzirom na činjenicu da sezona mrijesta traje nekoliko mjeseci, ove je godine predloženo pomicanje početka perioda trajne zabrane korištenja ribolovnih alata za ulov male plave ribe (plivarica-srdelara, pelagijska koća, mreža potegača srdelara, itd.) gotovo 10 dana kasnije u odnosu na dosadašnju praksu. Završetak trajnog lovostaja predviđa se 15. siječnja, nakon čega je planirano uvesti dodatnih 15 dana privremene zabrane korištenja ovih alata radi dodatne zaštite ovog resursa.

Pomicanje zabrane korištenja alata kojima se lovi mala plava riba na 24. prosinca znači bogatiju i raznovrsniju ponudu ribe na tržištu te će time domaći potrošači u predblagdansko vrijeme imati veći izbor ribe iz domaćeg ulova, pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.