Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječani pomažu žrtvama poplave - gdje i kako pomoći

30.05.2014.

11:15

Autor: B. Belić/T. Petrović Čemeljić/T. Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građani Rijeke i okolice i dalje pomažu stradalima u poplavama. Hrvatski Crveni križ apelira na građane da ubuduće doniraju novčana sredstava putem donatorskog telefona ili na žiro-račun HCK-a.

Na inicijativu Lošinjana porijeklom iz Gunje u Malom Lošinju će biti održan humanitarni koncert za pomoć stanovnicima Slavonije. U petak, 30. svibnja, u kino dvorani Vladimir Nazor, od 21 sat nastupit će: tamburaški sastav Štefanjska zvona, ženska klapa Augusta, muška klapa Čikat i zbor Talijanske unije Vittorio Craglietto. Karte za koncert od 50 kuna moći će se kupiti na blagajni kina, sat vremena prije početka koncerta. Bit će u prodaji i karte humanosti po cijeni od 10 kuna za one koji žele pomoći, ali neće moći biti na koncertu. 

Tim radnika Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija je s potrebnom opremom za prempupavanje nakupljene vode otputovao je u Županju i Gunju na poziv Kriznog stožera iz Županje. Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke također je u pripravnosti.

RI gastro dani u znaku srdela i trešanja počet će u srijedu 28. svibnja. 4. lipnja, od 10:30 do 12:30, na riječkom Korzu će osam riječkih chefova pokazati kulinarska umijeća na Cooking show pozornici. Jela će se moći kušati, a prihod od njihove prodaje namijenjen je za pomoć stradalima od poplava.

Stolnoteniski klub Crikvenica u nedjelju 1. lipnja domaćin je završnog natjecanja mlađih kategorija svih stolnotenisača Primorsko-goranske županije za natjecateljsku sezonu 2013/14. Klupski odbor odlučio je uplatiti sredstva prikupljena od kotizacija u korist poplavljenih u Slavoniji. 

U nedjelju 1. lipnja u Rijeci će biti održana humanitarna akcija Slikaj se!. Cilj četvrte akcija je prikupljanje sredstava za stradale u poplavama. Sedam fotografa i dva snimatelja će u nedjelju, na licu mjesta, fotografirati i izrađivati profesionalne fotografije dobronamjernicima u zamjenu za donaciju od 20 kn po fotografiji. Program će trajati od 10 do 21 sat, s bazom u kavani Dolce Bolero Cont, Šetalište A.K. Miošića 1 u Rijeci.

U potopljenoj Slavoniji su i ronioci, volonteri iz Azila za pse Društva za zaštitu životinja Rijeka. Ponijeli su svu potrebnu opremu za spašavanje ljudi i životinja, a građane mole da doniraju novac za pokrivanje troškova putovanja. Gdje i kako uplatiti, možete saznati na Facebook stranici riječkoga azila za pse. Ekipa iz Slavonije kontinuirano javlja što im je najpotrebnije.

I radnici 3. maja uključili su se u akciju prikupljanja humanitarne pomoći. Akciju organizira podružnica Sindikata metalaca u čiji ured u Brodogradilištu radnici mogu donijeti donacije, a sve što bude prikupljeno bit će dostavljeno Crvenom križu. Sindikat također poziva radnike da prilože po 50 kuna od plaće za svibanj, a prikupljen novčani iznos bit će uplaćen na žiro-račun Crvenoga križa.

Kamo odnijeti pakete pomoći?

Riječki Crveni križ danonoćno prikuplja donacije u Domu na Pećinama, u Ulici Janka Polića Kamova 32, te od 8 do 20 sati u skladištu na Mlaki, Podpinjol 5. Prikupljanju pomoći pridružila su se i ostala Društva Crvenog križa Gorskog kotara, otoka i Primorja. Caritas Riječke nadbiskupije pomoć prima u sjedištu na Škurinjama od 8 do 20 sati. 

Pomoć se prikuplja u riječkom Merhametu u Vodovodnoj 6, u konzulatu Republike Srbije u Ulici Erazma Barčića 9, Kulturnom društvu Prosvjeta na Trgu svete Barbare i u Demetrovoj 16b. Prikupljaju se sanitarni i higijenski pribor, alati, gumene čizme, baterije i trajna hrana.  

U Socijalnu samoposlugu može se donijeti voda u bocama, dječja hrana, pelene, mlijeko, konzerve i ostale trajne namirnice te deke za pomoć stanovnicima istočne Slavonije i bosanske Posavine. Socijalna samoposluga je na Brajdi 7, a pomoć se cijelog tjedna može donositi od 17 do 20 sati.

Besplatne autoceste i trajekti humanitarcima  Svi koji voze humanitarnu pomoć prema Slavoniji bit će oslobođeni plaćanja cestarina. Za besplatan prolaz vozači moraju poslati naziv organizacije ili ime i prezime, registracijsku oznaku i tip vozila te ulaznu naplatnu postaju na mejl info@hac-onc.hr. Tako su se i Hrvatske autoceste te Autocesta Rijeka-Zagreb uključili u humanitarnu akciju, no zbog brojnih zlouporaba te odluke objavlili su da će kontrolirati sadržaj vozila čiji vozači žele besplatni prolaz. Jadrolinija također besplatno prevozi vozila koja sudjeluju u prijevozu humanitarne pomoći na poplavljena područja.

Pomoć stradalima od poplava prikuplja se i u Klubu mladih Rijeka, u Ulici Erazma Barčića 9A, do nedjelje 1. lipnja. Od ponedjeljka do petka Klub je otvoren od 8:00 do 00:00, u subotu od 10:00 do 00:00 te u nedjelju od 18:00 do 00:00. Donatore mole da donesu i kartonske kutije u koje će se pakirati prikupljeno. 


Novčana pomoć

Crveni križ

za pomoć Hrvatskoj - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08

za pomoć BiH - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05

za pomoć Srbiji - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07

Caritas IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175

Iz FINA-e javljaju da su uplate bez naknade, a do sada su građani uspjeli prikupiti više od 13 milijuna kuna. Pozivima građana na humanitarni telefon Crvenog križa 060 90 11 do sada donirano više od 4,6 milijuna kuna. Vlada RH na Twitteru je objavila da će se sva sredstva od PDV-a na telefonske pozive za humanitarne aktivnosti preusmjeriti primateljima donacija. 

Poslušajte kako se sve u Rijeci i okolici prikuplja pomoć te što je Nevi Funčić u Kaf'eu rekla predsjednica riječkog Gradskog društva Crvenoga križa Kim Anić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.