Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka ''bijela povorka'' za Srebrenicu

05.07.2014.

13:34

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treću godinu zaredom u Rijeci je obilježeno sjećanje na žrtve Srebrenice, genocida koji se dogodio prije devetnaest godina. Maršom mira, preko riječkoga Korza, stotinjak građana odjevenih u bijele majice s natpisom ''Srebrenica - da se nikada ne zaboravi'', mirno je prošetalo središtem Rijeke.

Kako bi iskazali suosjećanje zbog svih žrtava u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini, tako Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke tradicionalno u Rijeci organizira takozvanu bijelu povorku. Predsjednik Vijeća Mensur Ferhatović tumači da bi svi željeli da se Srebrenica nije dogodila. Međutim, kada već jeste onda stalno treba govoriti o najvećem porazu civilizacije i opominjati da se to nikada i nikome više ne dogodi. 

U koloni sjećanja bio je i Hari Bakalović, Srebreničanin, koji i nakon devetnaest godina osjeća tugu i žalost. Njegova je obitelj u Srebrenici nekad bila najbrojnija, a izgubio ih je tada 326-ero. 

Želja je organizatora da iduće godine, na dvadesetu obljetnicu, svi građani Hrvatske budu u bijelim majicama, a u povorci  8 372 ljudi, onoliko koliko ih je u Srebrenici stradalo. U povorci je bila Blanka Uzelac: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.