Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka cvjetna secesija - fotogalerija

05.06.2014.

14:38

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječke parkovne površine zasađene su novim cvjetnicama. Jeste li primijetili kako su oblikovane? Uživajte u fotogaleriji.

Komunalno društvo Čistoća zaduženo je, među ostalim, za uređenje riječkih cvjetnih površina. Poslali su nam seriju fotografija uz koju nam je lakše vidjeti da je projekt dizajna cvjetnih gredica zasnovan na riječkoj secesijskoj arhitekturi i florealnoj i geometrijskoj. Osim najpoznatijih secesijskih objekata, kao izvor motiva poslužili su i neki skriveni detalji, da bi zaintrigirali promatrača i potakli ga da češće zamjećuje atraktivne detalje u arhitekturi grada. 

Jedan od primjera najpoznatijih objekata je bivši hotel Royal što ga je Emilio Ambrosini podigao na Korzu. Pročelje je ukrašeno lokalnim biljnim motivima kestena i grožđa, mnoštvom balkona te nizom potkrovnih lođa. Motivi na ogradama balkona preneseni su na gredice u Krešimirovoj, Parku Mlaka te na križanju s Ulicom Milutina Barača. Na Korzu su vrlo uočljive još dvije fasade Ambrosinijevih zgrada: kuće Schittar te Milcenich-Cerniak.

Kovana ograda kuće Schittar preslikana je na gredice na Trgu Žabica. Na Trgu bana Jelačića uvećan je mali, ali atraktivan detalj natkrivenog balkona u Strossmayerovoj 24. Motiv na gredici Rotor na Pećinama preuzet je s vrata zgrade na Fiumari 8c, prilagođen kružnom obliku gredice. 

Motivi su oblikovani biljnim materijalom kompaktna rasta i jasno istaknute boje. To su begonije brončanog lista koje dobro podnose sunce i visoke temperature, tecineraria za bordure, čiji srebrni list služi za kontrast u linijskim potezima motiva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.