Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki Brazilci: Lijepa je Hrvatska, ali nedostaje nam Brazil

11.06.2014.

14:59

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što rade Brazilci u Rijeci i kako doživljavaju naš grad i okolicu? Hoće li na otvaranju svjetskog nogometnog prvenstva navijati za Hrvatsku ili za Brazil? Odgovore na ova i brojna druga pitanja dobili smo u emisiji Valovi na valovima.

U Primorsko-goranskoj županiji živi pedesetak Brazilaca, većinom Brazilki, koji se međusobno poznaju i druže. Većinom ih je u Hrvatsku dovela ljubav, udale su se i imaju djecu, a neke od njih aktivno sudjeluju u Capoiera akademiji u Rijeci, koja promovira brazilsku kulturu i drevnu vještinu, neke drže tečajeve zumbe ili sambe ili se bave drugim zanimanjima.

Život u Hrvatskoj im se sviđa, a Rijeka posebno jer je mnogo mirnija i sigurnija za odgoj djece nego što je to u njihovoj domovini. Naravno, nedostaje im Brazil, osjećaju saudade, kako se to kaže na portugalskom. A za koga će navijati u nogometnoj utakmici Brazil - Hrvatska kojom počinje svjetsko nogometno prvenstvo? Jedno poluvrijeme za Brazil, drugo za Hrvatsku ili nekako drugačije?

U studiju Radio Rijeke gostovali su Priscilla Alves do N. MouraArilma Šegulja, koje su udane za Hrvate i, kad god im obveze dopuste, uključe se u Festival capoiere, Marcel Filip Račan, čija je majka Brazilka pa zahvaljujući dvojezičnosti prevodi nogometašu Rijeke Moisesu i Damir Kovačiček, profesor Abadá, na Akademija capoeira iz Rijeke. Poslušajte razgovor u emisiji Valovi na valovima:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.