Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki darivatelji krvi žele animirati mlade darivatelje

10.01.2014.

10:16

Autor: Biserka Belić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novootvoreni Centar za darivanje krvi u Domu riječkog Crvenog križa na Pećinama, jedini takve vrste u Hrvatskoj, namijenjen je prvenstveno mladim darivateljima jer treba ''pomlađivati redove''.

Centar, u čije je uređenje uloženo više od dvije tisuće sati volonterskog rada, otvoren je još u listopadu, a osim mladim darivateljima na usluzi je svima koji žele organizirati darivanje krvi, ali nemaju prostorne uvjete za to. Uređena su 174 kvadratna metra, a od ukupne vrijednosti obnove procijenjene na 208 tisuća kuna, 150 tisuća prikupljeno je od Grada Rijeke, Hrvatskog Crvenog križa i na tradicionalnom humanitarnom balu Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije.

Novi Centar pomoći će nastavku uspješne tradicije zahvaljujući kojoj i nema čestih nestašica na riječkom području. Njegovim otvorenjem Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka postalo je jedino društvo Crvenog križa u Hrvatskoj koje akcije darivanja krvi može organizirati u vlastitom prostoru. Do sada su se akcije organizirale isključivo u prostorima Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i na lokacijama na koje izlaze ekipe zavoda.

Dobrovoljno darivanje krvi u Rijeci ima dugu tradiciju i vrlo je dobro organizirano. No, da bi i dalje ostali pri vrhu europske ljestvice po broju darovanih doza krvi treba pomlađivati redove, kaže predsjednik Savjeta darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeke, Ivo Vidotto:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.