Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki Ekonomski fakultet prvi pomaže studentsko samozapošljavanje

09.07.2014.

14:37

Autor: Blanka Uzelac / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na riječkom Ekonomskom fakultetu pokrenut je projekt partnerstva u poduzetništvu, što znači da će Fakultet vlastitim sredstvima pomoći studentima u pokretanju poslova. Ovo je prvi takav projekt u Europi, a namjera je da se studentima pomogne u samozapošljavanju.

Za sufinanciranje takvih projekata Ekonomski fakultet bi godišnje izdvajao oko 200 tisuća kuna vlastitih sredstava. Kasnije bi od dobiti tako osnovanih poduzeća mogle biti pokrenute nove ideje, objašnjava dekan Heri Bezić. Dodaje da su se profesori koji sudjeluju u projektu odrekli honorara, što je začudilo njihove kolege, ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. Fakultet u potpunosti financira osnivanje poduzeća, pruža savjetodavne usluge, osigurava poslovni prostor bez gubljenja vremena, tumači dekan Bezić koji vjeruje da je to jedinstven primjer u europskim okvirima. 

Većinski vlasnički udio tvrtki imat će studenti, a Fakultet će biti suvlasnik u iznosu od 19 posto. Prvo studentsko poduzeće je u fazi registracije, drugo je u fazi sklapanja ugovora i bavit će se digitalizacijom materijala za učenje, a treće, koje će pružati usluge za olakšavanje svakodnevnog života, u fazi je izrade poslovnog plana. 

Poduzeće Funcore d.o.o, pokrenula su trojica studenata treće godine ekonomije. Luka Dopuđ iz Goričana tumači da su mogli završiti fakultet i čekati da im netko ponudi posao ili ga pokrenuti sami. Pa su osmislili plan posebne zabave za turiste, a uz pomoć Fakulteta, već ovo ljeto pokrenuli su posao u Poreču u Hotelu Tamaris. Nisu htjeli kafić ili štogod slično, trebali su ideju koja će probiti, objašnjava Zadranin Julijan Marin, pa su smislili spoj sporta i zabave, uz uklanjanje stresa. To je zapravo samo uvod u njihove dugoročne planove za otvaranje consulting poduzeća: ali za to nam je potrebno veliko iskustvo i veliki kapital

Za male poduzetničke ideje treba na fakultetu izraditi poslovni plan i pokrenuti posao - to sada studentima omogućava riječki Ekonomski fakultet. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.