Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki studenti i profesori mogu u Boston na razmjenu

15.09.2014.

14:29

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište u Rijeci jača suradnju s američkim sveučilištima, a najnoviji partner u istraživanjima te razmjeni studenata i nastavnika je Sveučilište Massachusetts iz Bostona. Suradnju je potaknuo riječki Ekonomski fakultet, ali obje strane zainteresirane su za zajednički rad i u drugim područjima.

Sporazum o suradnji između Sveučilišta Massachusetts iz Bostona u Sjedinjenim Američkim Državama i Sveučilišta u Rijeci potpisali su rektor Pero Lučin i profesor Schuyler S. Korban, prorektor bostonskoga sveučilišta. Time su znanstvenici i studenti riječkih fakulteta za partnera dobili jednu od najprestižnijih američkih visokoobrazovnih ustanova s kojom se planira suradnja u razmjeni studenata, istraživača i predavača te pokretanje zajedničkih projekata.

Suradnju je potaknuo riječki Ekonomski fakultet, ali će se uključiti svi zainteresirani fakulteti, rekao je Lučin potpisujući sporazum, dok gosti iz SAD-a napominju da je težište njihova interesa na poslovanju, biotehnologiji, ekologije i međunarodnim odnosima. Razmjene studenata i istraživača tek su početak, a želja je u budućnosti razvijati zajedničke programe od obostranoga interesa.

Sveučilište Massachusetts je jedina javna ustanova za visoko obrazovanje na bostonskom području. Suradnja s riječkim sveučilištem time je važnija jer se omogućava stjecanje znanja i sudjelovanje u istraživanjima studentima koji ne mogu studirati na privatnim fakultetima, rekao je Korban.

Riječko sveučilište već surađuje sa sveučilištem u američkoj državi Georgiji te gradu Rochesteru. Što o novoj suradnji dvaju sveučilišta kažu bivši student Ekonomskog fakulteta u Rijeci Amer Ajanović te profesor Schuyler S. Korban, poslušajte u prilogu Ivice Vrkića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.