Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki svjetionik na Mlaki, jedinstven u svijetu

30.01.2014.

17:31

Autor: Jelena Butković / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki svjetionik na Mlaki ima jedinstvenu povijest. Podignut je prije 130 godina na vrhu riječkog lukobrana, a zatim premješten na Mlaku. Danas više nema funkciju u pomorstvu, pa bi se mogao pretvoriti u zanimljiv turistički punkt.

Danas ta 40 metara visoka konstrukcija zjapi prazna, a riječ je o svjetioniku s jedinstvenom životnom pričom u svijetu. Prvi je put postavljen 1884. godine, ali ne na današnjoj poziciji, već na vrhu tadašnjega lukobrana. U međuvremenu je tri puta mijenjao poziciju, i pritom bivao rastavljan i sastavljan, da bi se naposljetku skrasio na Mlaki.

Zanimljivo je da su Mađari 1937. godine napravili njegovu repliku, i to kao spomenik junacima Prvoga svjetskog rata. No tijekom opsade i bombardiranja Budimpešte u Drugome svjetskom ratu srušen je most pored kojeg je bio postavljen, a i spomenik je uništen. Sada se planira njegova obnova, doznajemo od Jakova Karmelića iz udruge Pro Torpedo.

Riječki svjetionik više ne radi i mogao bi se iskoristiti za postavljanje male muzejske zbirke svjetioničarske baštine, a ima sve uvjete da postane turistička atrakcija - njegovih 169 spiralnih stuba vodi do platforme na kupoli s koje se pruža prekrasan pogled na Rijeku.

Svjetionici usred grada nisu uobičajena stvar - njih obično nalazimo na pučinskim otocima, udaljenim hridima, isturenim rtovima - i stoga bismo ovome našem riječkom svjetioniku morali pokloniti više pažnje. Zamisao je to udruge 'Pro torpedo' koju će večeras u 19 sati u Klubu Sušačana u ulici Franje Račkoga 1b predstaviti kapetan Jakov Karmelić s kojim razgovara Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.