Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko Gradsko vijeće dalo suglasnost za zaduženje Energa; iz 2. pokušaja prihvaćena Odluka o prikupljanju otpada

31.03.2022.

15:05

Autor: Neva Funčić / Hina

glasanje u tijeku

glasanje u tijeku

Foto: Anja Matić (screenshot sjednice) / Radio Rijeka

Riječko gradsko vijeće dalo je suglasnost i jamstva za zaduženje Trgovačkog društva Energo za kredit od 30 milijuna kuna kod Erste & Steiermakische bank na 15 godina. 

Novac je namijenjen sufinanciranju obnove toplana i više od 10 kilometara toplovoda, za što Europska unija osigurava 80 od 110 milijuna kuna vrijednosti projekta, a kredit bi se vraćao iz ušteda na energiji. 


Za odluku je glasalo 37 vijećnika, dok su suzdržani bili vijećnici Mosta i NL Davora Štimca, njih sedam.


U raspravi su klubovi HDZ-a te Možemo i Akcije mladih upozorili na nedostatak precizne cost benefit analize projekta, a Nebojša Zelič iz Možemo je pozvao na diverzifikaciju energenata. 


Vrijedi istaknuti da je Riječko Gradsko vijeće većinom glasova prihvatilo prijedlog Odluke o pružanju javne usluge skupljanja komunalnog otpada nakon što je riječki gradonačelnik prihvatio dio predloženih amandmana, no oporbi je i dalje sporno formiranje fiksne cijene odvoza otpada.


Direktor Energa Sanjin Kirigin se osvrnuo na Energo te rekao da nije poskupio i da ne planira podići cijene usluga. Dodao je i da će obnovom toplovoda znatno smanjiti gubitke energije. Poslušajte:

Energo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.