Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječko prisjećanje na žrtve Vukovara

18.11.2014.

18:07

Autor: Larissa Smokvina / Tatjana Sandalj / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" poruka je ovogodišnjega Dana sjećanja na žrtvu toga grada. Počast poginulim herojima odaje se i u riječkoj Vukovarskoj ulici.

U agresiji i okupaciji Vukovara ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila. Opsada je trajala 87 dana. JNA i srpske paravojne snage grad su razarale od 25. kolovoza do ulaska u grad 18. studenoga 1991. Uslijedila su brojna ubojstva i progoni hrvatskoga stanovništva.

Vukovarska ulica u Rijeci i danas je mjesto odavanja počasti poginulim herojima Vukovara, ali i svim stradalima u Domovinskom ratu. Nekoliko desetaka građana okupilo se u 18 sati kod Armadinog murala Vukovar. Zapalili su svijeće i prisjetili se preminulih suboraca.

Svijeće gore u podnožju murala, na zidu na kojem je iscrtan, ali i na drugoj strani Vukovarske. Tako se stvara impresivna slika i svi koji žele još uvijek mogu zapaliti svoju svijeću u sjećanje na žrvte vukovara. Okupljanje su, kao i dosadašnjih godina, organizirali riječki dragovoljci iz Domovinskog rata. Središnje prisjećanje vukovarske tragedije u Rijeci je održano prošloga petka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.