Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka bez plana o gospodarenju otpadom

07.08.2014.

11:50

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 24. srpnja u svih 556 gradova i općina u Hrvatskoj trebalo je početi razvrstavanje otpada. Pri tom je najveći dio gradova i općina donio i plan gospodarenja otpadom, a 89 njih - među kojima je i Grad Rijeka – nije to učinio.

Prema Zakonu o gospodarenju otpadom, donesenom lanjskog srpnja, gradovi i općine moraju stanovnicima omogućiti razvrstavanje sedam vrsta otpada - papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnog i glomaznog otpada. Odvojeno skupljanje dužni su osigurati putem tzv. zelenih otoka, reciklažnih dvorišta i na kućnom pragu, kako bi se do kraja 2018. količina bačenog otpada u Hrvatskoj prepolovila, zatvorila sva odlagališta, a uspostavili centri za gospodarenje otpadom.

Ne dostave  li traženi plan u šest tjedana od zadanog roka, gradovima i općinama slijede kazne od 100 do 300 tisuća, a gradonačelnicima i načelnicima od 15 do 35 tisuća kuna.

Najveći dio gradova i općina, njih 459 u kojima živi 3 milijuna i 800 tisuća ljudi, donio je plan gospodarenja otpadom. U posljednjih godinu dana 250 gradova i općina uvelo je barem djelomično primarno razvrstavanje otpada. 

Labin, Osijek, Đakovo i Virovitica trenutačno prednjače u pripremama i provedbi selekcije otpada. Među njima je i Rijeka koja, iako do konca godine planira izgraditi županijski centar za gospodarenje otpadom na Marišćini, još nije donijela plan gospodarenja otpadom. 

Trenutno se izrađuje stručna podloga za izradu tog plana, kaže voditelj Direkcije plana razvoja i gradnje u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav Dragan Blažević. Dodaje kako ne žele plan gospodarenja otpadom donijeti kao formalni dokument, već ga uskladiti sa svim aktivnostima što se u tom području provode već godinu dana. Javlja Damir Pijaca: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.