Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka se pridružila ekološkoj akciji 'Sat za planet Zemlju'

29.03.2014.

22:44

Autor: Hina / Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U najvećoj svjetskoj volonterskoj akciji Sat za planet Zemlju svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode - World Wide Fund for Nature (WWF), večeras je u 20,30 sati na sat vremena ugašena rasvjeta u rekordnih 162 države svijeta, među kojima i Hrvatskoj.

U ovogodišnjoj akciji svjetla su se ugasila u više od 7.000 gradova i mjesta diljem svijeta.

Trgovi i znamenitosti iz 58 hrvatskih gradova večeras su u 20,30 sati utonuli u mrak te tako dali doprinos toj akciji kojoj je glavni cilj upozoriti na štetnost klimatskih promjena i na nužnost brige svakog pojedinca o trošenju prirodnih resursa, istaknula je voditeljica akcije WWF-a za Hrvatsku Petra Boić Petrač.

Sretni smo zbog velikog odaziva hrvatskih gradova i građana u ovogodišnjoj akciji. Ovime pokazujemo svoju brigu o planetu i sada je na svima nama da se pokrenemo i nešto poduzmemo. Vrijeme je da počnemo djelovati izvan sata, a u našem timu u Australiji, gdje je priča o Earth Houru i započela 2007. godine, već su ove godine pokrenuli s građanima brojne projekte koordinirane putem Earth Hour Blue platforme i mi bismo trebali slijediti taj primjer, poručila je Boić Petrač.

U Rijeci rasvjeta je ugašena na sljedećim lokacijama: Trsatskoj gradini, Korzu, zgradi Grada Rijeke na Korzu,Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, reflektor na Trgu Riječke rezolucije, dio ulice Dolac, ispred Grand hotela Bonavia, Trg Republike Hrvatske, Korzu od Trga Republike Hrvatske do Jadranskog trga, Gnambovom prolazu, Korzu od Trga Republike Hrvatske do Robne kuće Korzo (sjeverna strana), pješačkoj zoni na Titovom trgu - prostor ispred hotela Kontinental i Gradskom tornju.

Hrvatska se akciji pridružila i zamračenim dubrovačkim zidinama, pulskom Arenom, zagrebačkom katedralom, osječkom Tvrđom, splitskom rivom, južnim pročeljem Dioklecijanove palače te brojnim trgovima u ukupno 58 gradova.

Akciji su se ove godine pridružili i hrvatski nacionalni parkovi Brijuni i Krka, te parkovi prirode Lastovo, Medvednica i Papuk, članovi WWF-ove mreže Parkova Dinarida.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.