Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka svetoga Vida

15.06.2014.

19:02

Autor: Lea Domijan Fišter / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan zaštitnika grada Rijeke, obilježen je i svečanom misom na Trgu Riječke rezolucije, a nakon niza svjetovnih i crkvenih programa završavaju Dani svetoga Vida.

15. lipnja je blagdan sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke. Sveti Vid je zaštitnik ljudskog vida, ali samo u područjima na kojima se govori južnoslavenskim jezicima, gdje njegovo ime glasi Vid, a ne Vit, VeitVitoGuido ili Guy. Ikonografija ga prikazuje kao mladića s palmom, u kotlu, katkad s gavranom i lavom. Zazivaju ga u pomoć za vrijeme nevremena, požara, neplodnosti, kada treba izvesti neke teške zadatke. Kao zaštitnika slave ga apotekari, pivari, gostioničari, podrumari, kazandžije, vinogradari i glumci. Najpoznatija crkva njemu posvećena u Hrvatskoj je upravo riječka katedrala.

Središnje vjerničko slavlje počelo je u 18 sati procesijom od katedrale sv. Vida preko Korza do Trga Riječke rezolucije, gdje je svetu misu predvodio biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak. Okupilo se mnošto vjernika i članova različitih crkvenih udruga, a u procesiji su prvi put nošene relikvije te kiparski odljev svetoga Vida, rad akademika Branka Fučića.

Mise su se u katedrali posvećeoj svetom Vidu slavile od 7 sati ujutro. Misa na talijanskom jeziku počela je u 9:30, a predvodio ju je Eugenio Ravignani, tršćanski biskup u miru. Svečana pontifikalna misa, na kojoj su zaslužni laici primili medalje svetog Vida, održana je u 11 sati. Poslušajte izvještaj Lee Domijan Fišter te čestitku nadbiskupa Devčića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.