Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: uskoro jedinstvena komercijala svih gradskih tvrtki?

22.10.2014.

13:53

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osnivanje novoga gradskog trgovačkog društva ''Poslovni sustavi'', odnosno odvajanje komunalnih i komercijalnih djelatnosti gradskih poduzeća, podržao je danas kolegij gradonačelnika Vojka Obersnela.

Organizacijski model gradskih trgovačkih i komunalnih društava osnivanjem nove tvrtke Poslovni sustavi omogućit će veće prihode i bolju efikasnost poslovanja uz niže troškove, rečeno je na kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela.

U sustav će prvo ući Autotrolej i Rijeka promet jer je analiza pokazala da imaju najviše podudarnih aktivnosti. Te bi gradske tvrtke zadržale svoju osnovnu djelatnost, dok bi komercijalnu djelatnost preuzela nova tvrtka Poslovni sustavi. Konkretni primjer naveo je Obersnel: Rijeka promet bavio bi se planiranjem i organizacijom prometa te održavanjem prometnica, dok bi naplatu parkiranja preuzela nova tvrtka.

"Možda danas nije najsretniji dan za predstavljanje projekta koji u suštini predstavlja holding, no neke su se stvari poklopile. Činjenica je da ovakav način organizacije ima većina europskih gradova", rekao je Obersnel.

Odluku o osnivanju riječkog holdinga, tvrtke Poslovni sustavi za upravljanje i strateški razvoj, zajedničke poslove, financije i kontroling te internu reviziju komunalnih i trgovačkih društava, mora podržati i Gradsko vijeće. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.