Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rizik od ebole u Hrvatskoj nizak - nadzor putnika pojačan

04.08.2014.

11:42

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do sada u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj ebole, a opasnost od zaraze tom smrtonosnom bolešću iznimno je mala - umiruju epidemiolozi. Po uputama Ministarstva zdravlja pojačani nadzor putnika pri ulasku u zemlju već tri mjeseca provodi MUP u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo.

Epidemiolog Dobrica Rončević iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci potvrđuje da je rizik u Hrvatskoj izrazito nizak te podsjeća da su na razini Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog CDC-a i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo razrađeni planovi u slučaju da postoji sumnja da je neki putnik koji je došao iz zapadne Afrike bolestan od ebole.

U slučaju da je netko kao turist ili djelatnik boravio u afričkim zemljama zahvaćenima ebolom doktor Rončević preporučuje da mjeri temperaturu do tri tjedna, a ako temperatura naraste treba se javiti na infektologiju. U riječkom KBC-u na Odjelu za infektivne bolesti imaju prostor za izolaciju, a zagrebačka Klinika Fran Mihaljević ima laboratorije i karantenu gdje se, u slučaju zaraze ebolom, osobu može testirati i izolirati. Javlja Biserka Belić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.