Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sanacija goranskih šuma potrajat će godinama

06.09.2014.

13:31

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedavno najavljena pomoć Fonda solidarnosti Europske unije od 8,6 milijuna eura, uvelike će pomoći sanaciju posljedica ledoloma u Gorskom kotaru koja će, procjenjuje se, potrajati godinama.

Dok su Hrvatske šume do sada u prosjeku obavile 66 posto godišnjeg plana, njihova podružnica u Gorskome kotaru već je sada na 71 posto, doznajemo od voditelja delničke podružnice Hrvatskih šuma Srećka Petranovića. Ti podaci potvrđuju intenzitet kojim su proteklih mjeseci sanirane štete na goranskim šumama.

Ponajprije se vodilo računa o tome da se izvuku izvaljena stabla koja leže te ona polomljena koja nemaju zelenu krošnju i ne mogu vegetirati. U jesenskom dijelu posla započet će sanacija, sjetva i sadnja, što će se nastaviti i u proljeće.   

Sanacija će se potrajati i sljedećih nekoliko godina, procjenjuje Srećko Petranović, stoga je najavljena europska pomoć itekako dobrodošla. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.