Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sanacija jame Sovjak do 2020.

27.01.2014.

11:42

Autor: Neva Funčić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sanacija jame Sovjak, odlagališta opasnog otpada, trebala bi biti završena do 2020., rekla je danas novinarima županijska pročelnica za graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković. Prošlog tjedna otvorene su ponude za izradu studije o utjecaju na okoliš odabranog sanacijskog rješenja.

Projekt sanacije značajno je odmakao u pripremi, ocjena je pročelnice Vahtar Jurković. Ponuđeno je osam idejnih rješenja obrade svakog sloja otpada, a odabrana su tri najprihvatljivija. Nakon studije izvedivosti, odabrana je varijanta koja predviđa iskop lutajućih ugljikovodika, prijevoz i spaljivanje izvan Hrvatske, iskop sedimenta, crpljenje otpadnih voda kroz separator te zakopavanje jame inertnim materijalom.

Cijena takve sanacije procjenjuje se na 52 milijuna eura. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zatražilo je izradu Studije utjecaja na okoliš za to sanacijsko rješenje.

Kako se postupak sanacije planira financirati EU novcem, dokumentacija je dostavljena Europskoj komisiji za pomoć i asistenciju u projektu. Oni su predložili izradu novog idejnog rješenja sanacije nakon što se stručnim istraživanjem utvrdi ukupna količina otpadnog materijala u jami.

Dokumentaciju za apliciranje za Europske fondove priprema danska tvrtka Cowi. Odabrano sanacijsko rješenje nije najjeftinije. Zašto, tumači Vahtar Jurković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.