Hrvatski radio

Radio Rijeka

Savjetovanje ekonomista u Opatiji: proračun za 2015. neodrživ

13.11.2014.

16:50

Autor: Stanko Čulina / Josip Krmpotić / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Središnja tema drugog dana susreta hrvatskih ekonomista u Opatiji bio je, naravno, proračun za sljedeću godinu. Da je on ostvariv, ne vjeruju ni ekonomisti ni čelnik najveće oporbene stranke Tomislav Karamarko.

Nakon što jučer državni vrh nije došao na tradicionaloni skup ekonomista u Opatiji, danas je najtraženiji čovjek među ekonomistima bio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Obratio se ekonomistima izlažući gospodarsku politiku svoje stranke. U njihovom gospodarskom programu u žarištu su nova radna mjesta. HDZ-ova vlada, ako pobijedi na parlamentarnim izborima, borit će se za opstanak ovog naroda i gospodarstva, poručio je Karamarko.

Jurčić bi savjetovao HDZ Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskoga društva ekonomista, spreman je savjetima pomoći HDZ-u, a na pitanje jesu li to oni od njega tražili, odgovorio je niječno.

Ipak, najviše se komentirao proračun za sljedeću godinu. On, ističu ekonomisti, ne ovisi o političkoj volji SDP-a, već o prihodima. A tu su stvari vrlo loše, ako gospodarstvo ne poraste za 0,5 posto, kako planira Vlada. Ako proračunski prihodi podbace, a Ljubo Jurčić smatra da bi do toga moglo doći, može se očekivati i smanjivanje proračunskih prihoda veće od planiranoga.

Očekivano, proračun je najoštrije kritizirao Karamarko. "U ove tri godine dokazuje se da uvijek krivo planiraju proračunski deficit. Za ovu godinu su rekli da će biti 12 i pol, a sada je već oko 18 milijardi kuna i ja jednostavno više ne vjerujem u njihove projekcije", rekao je Karamarko i dodao da Vlada na niz pitanja o gospodarstvu i životu ljudi više nema odgovore, strategije ni programe. "Siguran sam da idemo u krivom smjeru i to građani najbolje osjećaju na svom standardu", kaže Karamarko.

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Pixsell)  

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy ima dojam kako treba napraviti radikalnije zahvate i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani proračuna. "Na ovakav način, bez provedbe važnih strukturnih reformi, Hrvatska se ne može izvući iz sadašnje situacije", izjavila je Holy u Opatiji. Negativno su se o proračunu izjasnili i čelnici sindikata, HGK-a i HUP-a koji sudjeluju na skupu ekonomista.

Ekonomiste je u Opatiji poslijepodne posjetila i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, nakon obilaska dijela istarskog područja. Odslušala je panel-raspravu radnoga naziva "Što kažu mladi znanstvenici", a proračun nije željela komentirati jer, kaže, nije ga stigla dobro proučiti. Zabrinjava je loša perspektiva mladih u Hrvatskoj, gdje je svaka druga mlada osoba nezaposlena. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.