Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sedam tjedana maškaranog ludila

15.01.2014.

17:39

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Krepat, ma ne molat" - zvuči poznato? Stiglo je vrijeme maškara, a 31. Riječki karneval ponudit će niz događanja, od izbora karnevalske kraljice, zabava u šatoru i natjecanja snowboardera do kazališnih predstava, smotre zvončara i velike karnevalske povorke na Korzu.

Škarpa: Karneval je i ekonomski isplativ             Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa, predstavljajući program 31. Riječkoga karnevala, odgovorio je na često postavljano pitanje o ekonomskoj opravdanosti ove manifestacije. Prihod na dan glavne karnevalske povorke skoro je identičan ukupnim troškovima Riječkoga karnevala. Zato možemo reći da i s ekonomskog gledišta karneval ima više nego opravdano djelovanje, kaže Škarpa.

Podizanjem pusta i karnevalskih zastava u gradovima i mjestima zapadnog riječkog prstena u petak, na Antonju, počinje peto godišnje doba - Riječki karneval, važan dio identiteta cijele regije. U brojnim pripremljenim programima sudjeluju i stari i mladi, domaćini i gosti. Središnji događaj svakako je Međunarodna karnevalska povorka u kojoj će 2. ožujka Korzom proći stotinjak maškaranih grupa iz Hrvatske i inozemstva.

Ono već tradicionalno svakako su i izbor karnevalske kraljice, Maškarani Platak, Maškarani maraton Radio Rijeke, Carnival snowboard session, Carnival DJ session. I ove godine maškarane ekipe vozit će reli Pariz - Bakar, Korzom će šetati i male maškare, u šatoru na Delti organizirane su karnevalske zabave. Poseban program priprema i HNK Ivana pl. Zajca.

Na Viškovu se održava 15. Halubajski karneval, u Matuljima Smotra zvončara, tradicija je i opatijska Balinjerada, a i ove godine Grobnišćna zvoni. Tijekom sljedećih sedam tjedana zaista će se naći za svakoga ponešto. Kako kaže Meštar Toni, peto godišnje doba sve nas veseli i zato poziva i mlade i stare da zatancaju uz domaću muziku i dobru staru krepat, ma ne molat.

Maškare vlast nad Rijekom i okolicom preuzimaju u petak 24. siječnja, kada ćemo dobiti i novu kraljicu karnevala. S aktualnom kraljicom Riječkoga karnevala Vedranom Dujmić te zaštitnim licem maškara u ovome kraju Meštrom Tonijem razgovarala je Larissa Smokvina:

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.