Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sezonci uljepšali 'crnu' statistiku

30.06.2014.

13:03

Autor: Nataša Papić Krešić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svibanj je treći mjesec zaredom u kojem zaposlenost u Hrvatskoj raste na mjesečnoj razini, ponajprije zbog sezonskog zapošljavanja u turističkim djelatnostima. I Zavod za zapošljavanje u Rijeci bilježi pozitivne trendove. U odnosu na prošlu godinu, tijekom prvih šest mjeseci ove godine zaposlili su devet posto više osoba. Najčešće je riječ o sezonskom zapošljavanju.

Vrući dani na Zavodu za zapošljavanje u Rijeci donose pozitivne brojke, no one su nažalost većinom privremene. Ipak, veseli znatno smanjenje crne brojke nezaposlenih osoba kojih je gotovo 18 300. To je 1800 manje nego u prethodnom razdoblju, a isto je kao prošle godine, što veseli jer nam se čini da je trend nezaposlenih stao. Barem što se tiče Primorsko-goranske županije, tumači predstojnica Zavoda Jadranka Tomašić.

Dobro dođe svaki posao koji poslodavci nude. A od početka godine tražili su više od dvije tisuće sedamsto djelatnika, ističe Tomašić. Od toga je zaposlena 1731 osoba, najviše konobara, kuhara i čistačica. Mnogi od njih, osim privremenog posla, dobili su i privremeno boravište, jer riječki Zavod svakoga ljeta zapošljava Slavonce koji čine gotovo polovicu sezonaca.

Čini se da je većina zainteresiranih za sezonski posao već na radnom mjestu, jer među nekolicinom nezaposlenih raspoloženih za razgovor s novinarima, nije bilo previše potencijalnih sezonaca. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.