Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikalni prosvjed bit će kad i saborska rasprava o ZOR-u

19.02.2014.

14:45

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na dan općeg štrajka Hrvatska mora stati i poslati ozbiljnu poruku da prijedlog novog Zakona o radu neće proći, naglasio je sindikalist Mladen Novosel danas u prepunoj dvorani sindikalnog doma u Rijeci. Sindikalni prosvjed bit će isti dan kad i rasprava u Saboru oko novog Zakona o radu, bilo to sutra ili idući tjedan, najavili su sindikalni čelnici.

Prolongiranje rasprave u saboru o novom ZOR-u je manipulacija i strah od sindikalnih akcija, ali mi od prosvjeda i općeg štrajka ne odustajemo, dodao je sindikalni čelnik Krešimir Sever. Objasnio je da novi Zakon radnicima samo dodatno otežava stanje jer će posla biti još manje, neće znati kad im je radno vrijeme, a neće imati niti pravo na obitelj i budućnost: Sve u svemu izgleda da je ovaj ZOR koncipiran na način da od radnika stvori čovjeka kojem će svrha života biti isključivo da bi radio, a ne raditi da bi živio.

Članovi sindikata jesu za opći štrajk, ali je pitanje koliko bi se građana uključilo. Damir Jakuša iz Udruge radničkih sindikata svejedno se ne boji fijaska: Na nama je da ljudima ponudimo ono što mislimo da je rješenje, a na ljudima je da prevladaju strah koji vlada i da se odazovu tome i da pokažu da su protiv ovoga što se događa. Jakuš dodaje bi  novi zakon o radu trebao zanimati cijelu naciju, jer se tiče svih. Poslušajte prilog Blanke Uzelac: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.