Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikati protiv novog Zakona o pomorskom dobru

13.02.2014.

15:26

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska udruga radničkih sindikata oštro se protivi prijedlogu novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Upozorava da u vrijeme kada se svi borimo da se smanji neodrživi teret javnog sektora gospodarstvu i realnome sektoru, kako bi se dalo prostora poduzetništvu, novi zakon donosi još birokracije. Uz lučke uprave, koje su nepotrebne i opterećuju, uvode se Agencije za integralno upravljanje pomorskim dobrom.

Lučke uprave su samo dodatan teret lukama i mogu utjecati na cijenu usluge lučkih operatera prema nejasnim kriterijma i nemaju nikakvu odgovornost za povećanje prometa niti su za to zainteresirane, upozorio je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata. Upozorio je da predloženi zakon ne sadrži mehanizme razvoja luka i da dovodi do međusobne nelojalne konkurencije i mogućeg gubitka poslova i radnih mjesta.

Napomenuo je da pri izradi prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nije konzultirana struka niti sindikati kao socijalni partner te je potrebno donijeti novi uz njihovo aktivno sudjelovanje. Zanemareni su i koncesionari i potencijalni investitori, jer im se ne daje ni minimum tržišne slobode u gradnji, opremanju i korištenju terminala. Dozvola za obavljanje gospodarskih djelatnosti daje se na rok od tri godine s mogućnošću produljenja na još tri, a ne dugoročno, što odvraća potencijalne investitore od ulaganja, ustvrdio je Matijašević.

Rusmir Cimirotić iz Nezavisnog sindikata djelatnika riječke luke podsjetio je da je i SDP-ov primorsko goranski župan Zlatko Komadina upozorio da je zakonski prijedlog o pomorskom dobru i morskim lukama loš te da ga treba povući iz procedure.

Javlja Branka Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.