Hrvatski radio

Radio Rijeka

Širi se otočka inicijativa protiv ekocida

23.11.2014.

13:42

Autor: Vesna Korić / Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanovnicima otoka Krka koji su nedavno blokirali Krčki most u znak prosvjeda protiv berača smilja i ostalog samoniklog bilja, pridružili su se i Pažani. Okupili su se na Paškom mostu uz poruku - ako institucije ne mogu zaustaviti ilegalne berače na otocima, učinit ćemo to sami. Predstavnici krčkih udruga bili su na Paškom mostu, a na Krku je počelo potpisivanje peticije protiv ekocida.

Stanovnici Paga bijesni su na institucije države, posebno nakon što su prekjučer berači smilja pretukli starijega Pažanina. Okupili su se danas na Paškom mostu, simbolično, u pet minuta do podneva. 

Na otoku Krku počelo je potpisivanje peticije kojom se od mjerodavnih tražiti da hitno zaustave devastaciju otoka, odnosno nekontrolirano branje samoniklog bilja. Štete koju čine sve brojniji berači su goleme i na državnim i na privatnim posjedima. Glas protiv nesavjesnih berača, koji smilje i drugo samoniklo bilje čupaju iz korijena i tako uništavaju njihova staništa, digle su mnoge krčke udruge: pčelara, maslinara, ovčara, vinogradara i drugih.Peticija se potpisuje do srijede.

O situaciji na Pagu govori Filip Buzov, a o situaciji na Krku Anton Žic iz Punta: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.