Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slaba demografska slika utječe na goranski javni prijevoz

30.08.2020.

12:54

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Zbog nepovoljne demografske situacije, broj linija u autobusnom prijevozu putnika područjem Gorskog kotara već godinama opada, a tijekom korona krize stanje se dodatno pogoršalo. Goranski čelnici upozoravaju kako kasni provedba nekih zakonskih rješenja, koja bi trebala ublažiti probleme.

Takvi problemi mnogo ozbiljnije pogađaju ruralne sredine, nego gradove.

Loša prometna povezanost i reduciranje javnog prijevoza godinama su bili jedan od razloga iseljavanja iz Gorskog kotara, a da bi se zbog odgode provođenja nekih najavljenih zakonskih rješenja i posljedica korona krize taj trend mogao ubrzati strahuje načelnik Općine Fužine David Bregovac.

Zbog nepovoljne demografske situacije i posljedično malog broja putnika potreban se broj autobusnih linija u Gorskom troškovnički ne može održati bez poticaja sa strane, a njih bi, smatra gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, trebalo ugraditi i u provedbeni dio Zakona o brdsko-planinskim područjima.

Spomenute stavove podupiru i predstavnici tvrtke "Arriva", koja Goranima pruža većinu usluga autobusnog prijevoza, najavljujući da će početkom školske godine, aktiviranjem dodatnih linija, situacija biti bar malo povoljnija.

Poslušajte što je za vas ovog vikenda pripremio Nenad Lučić:

Goranski javni prijevoz, pripremio Nenad Lučić

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.