Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slastice, sirup i čajevi od goranske lavande

05.07.2014.

14:12

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan lavande u Općini Fužine ubraja se među popularnije vikend – manifestacije, koje se ljeti odvijaju u sklopu Projekta plodovi gorja Gorskog kotara. Iako tradicija sadnje ove biljke na goranskom području ne traje dugo, proizvodi od nje privlače pozornost gostiju.

Za razliku od primorskog lavandina, gorsku lavandu moguće je koristiti pri izradi brojnih prehrambenih proizvoda, ističe na svom obiteljskom imanju u naselju Lič Aleksandra Plesničar. Još jedan razlog zbog kojeg su i danas izletnici obišli njezine nasade lavande je njena ljekovitost. Eterično ulje lavande jedno je od dva ulja koje se može koristiti u aromakozmetici i aromaterapiji direktnim nanošenjem na kožu, podsjetila je i zaključila da radije predstavljaju korištenje lavande u prehrani jer ne sadrži kamfor. 

A lavanda pruža jedinstven gastronomski užitak neovisno o tome rade li se od nje džemovi, slastice, sirupi ili čajevi. Inače, vremenske su neprilike, led i tuče, od početka godine, prouzročile dosta problema na poljoprivrednim nasadima u Gorskom kotaru, no kada je riječ o uzgoju gorske lavande Plesničar ističe da je lavanda dobro podnijela sav taj led. Jedino trenutačno nedostaje malo više sunca da polja pod lavandom zaplave i biljka procvate kako treba. 

Unatoč ne baš sklonim vremenskim prilikama, projekt Plodovi gorja Gorskog kotara nastavlja zacrtani program svojih ljetnih manifestacija, pa će nakon današnjeg druženja uz nasade lavande, izletnicima i gostima idući goranski turistički vikend biti sadržajno upotpunjen Danom borovnica. Poslušajte što je o goranskoj lavandi doznao Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.