Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spašena obitelj i stariji brodolomac u Velebitskom kanalu

13.06.2014.

15:54

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer navečer su, zbog jakog nevremena praćenoga vjetrom i kišom, pune ruke posla imali djelatnici Lučke kapetanije u Velebitskom kanalu. Spašen je stariji muškarac iz Lukova Šugarja te njemačka obitelj s dvoje maloljetne djece.

Prva dojava zaprimljena je putem Županijskog centra 112 Gospić jučer u 19:45 sati, o pogibelji za čovjeka u manjem plovilu u Velebitskom kanalu, koji pod olujnim udarima bure nije mogao upravljati plovilom te ga je nevrijeme nosilo prema obali otoka Paga.

Središnjica za traganje i spašavanje na moru pokrenula akciju u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Senj, čiji su djelatnici isplovili u potragu za P.D. (rođen 1945. godine), hrvatski državljanin iz Lukova Šugarja, koji je plovio vlastitom brodicom dužine 4 metra. U pripravnost za djelovanje Središnjica je pozvala i gorske spasioce HGSS-a iz Zadra, stoji u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Dok je trajala prva potraga na moru, MRCC Rijeka zaprimila je slijedeću dojavu pogibelji preko ŽC 112 Zadar. U pomoć je zvala četveročlana obitelj s dvoje maloljetne djece, koji su se uspjeli popeti na hrid Šestakovci, nakon što su doživjeli brodolom također u Velebitskom kanalu tijekom plovidbe manjom brodicom iz Paškog zaljeva prema Rudelić Dragi. Tamo ih je iznenadila jaka bura te su uspjeli doploviti do hridi s koje su uputili poziv i čekli pomoć.

Središnjica je procijenila kako je obitelj u vrlo opasnoj i pogibeljnoj situaciji i stoga djelatnike Kapetanije iz Senja preusmjerili u hitnu akciju spašavanja četvero brodolomaca, dok je u traganje za građaninom iz Lukova Šugarja upućena brodica Lučke kapetanije Zadar.

Djelatnici senjske Kapetanije uočili su četveročlanu obitelj na hridi u 22:39 sati. Svi su njemački državljani, otac A.B. (rođen 1978. godine), majka N.B. (rođena 1977. godine) i dvoje djece od osam i sedam godina. Uz velike napore spasioci su ih uspjeli ukrcati na brod s hridi od koje su se pod iznimno otežanim manevarskim uvjetima uspjeli udaljiti i otploviti prema Rudelić Dragi, gdje je spašena njemačka obitelj odsjela.

Nakon toga su se djelatnici LK Senj odmah uključili u daljnju pomorsku potragu za šezdesetdevetogodišnjim brodolomcem. MRCC Rijeka u 22:44 sati zaprimila je informaciju putem ŽC 112 Gospić da se on sam uspio izvući na pašku obalu i doći do obližnje obiteljske kuće, iz koje je telefonom javio supruzi da se spasio i da je u redu nakon iznimno teške i pogibeljne situacije.

U telefonskom razgovoru s djelatnicima Središnjice za traganje i spašavanje na moru, utvrđeno je da se hrvatski brodolomac našao u iznimno pogibeljnoj situaciji nakon što mu se pokvario motor te ga je bura nosila prema sredini Velebitskoga kanala, gdje je ostao bez jednog vesla, ali je s preostalim veslom uspio manevrirati i približiti se obali otoka Paga. Brodicu su olujni naleti bure silovito odbacili i razbili o stjenovitu pašku obalu uvale Santiš, a on se plivajući srećom uspio izvući na plažu, vrlo iscrpljen, ali na sreću živ i zdrav, priopćilo je Ministarstvo pomorstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.