Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spomen na pobjedu u Domovinskom ratu

05.08.2014.

01:05

Autor: Lea Domijan Fišter / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu: toga dana 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji 'Oluja'. ''Oluje'' se sjećaju diljem Primorsko-goranske županije.

Oluja je počela 4. kolovoza 1995. u pet sati ujutro. Najavila je kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica. Točno u podne, u subotu 5. kolovoza, na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava, što je značilo da je Knin oslobođen. Nakon oslobođenja još niza mjesta i prometnica hrvatske su snage toga dana došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom. Tijekom samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. 

Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. U znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine, uz državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, izaslanstvo Grada Rijeke u 9 sati će na Centralnom groblju Drenova, položiti vijence u Aleji poginulih branitelja i Središnjem križu. U 9:50 vijence će položiti na Mostu hrvatskih branitelja, a u 10 sati na spomenik poginulim braniteljima na groblju Trsat. Vijence će položiti i izaslanstva Primorsko-goranske županije, Policijske uprave Primorsko-goranske županije te Zajednica udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka, gradski vijećnici i predstavnici Područnog odjela za poslove obrane Rijeke. Na spomenik poginulim borcima na okretištu autobusa broj 7 vijence će položiti predstavnici Udruge antifašističkih boraca Pehlina. 

Mimohod branitelja organizira Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranci Opatija i Matulji, te Udruga branitelja iz Domovinskog rata Lovran. U 7:30 u opatijskoj luci će baciti vijence u more, a mimohod će početi u 8:30 od željezničke stanice Matulji do zgrade Općine, uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran. U Opatiji je mimohod u 9:30 od hotela Ambasador uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran i Opatijskih mažoretkinja, te podizanje državne zastave na Slatini. Mimohod od hotela Excelsior u Lovranu do trga Slobode, uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran, te polaganje vijenca na spomeniku braniteljima je u 10:45.

Predstavnici Općine Kostrena će vijence položiti na groblju Sveta Lucija, sv Barbara i na spomeniku braniteljima A bojne u 10 sati. Misa za branitelje je u 9 sati u crkvi sv Lucije. 

Udruge proizišle iz Domovinskog rata priredile su proslavu današnjeg praznika kao cjelodnevnu svečanost s kulturno zabavnim programom i druženje na Krenovcu na Grobniku. Na groblju u Jelenju misa počinje u 10:30, a nakon toga bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće. Od 12 sati moguć je obilazak spomen sobe u Krenovcu te druženje na otvorenom. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.