Hrvatski radio

Radio Rijeka

Srednje pomorske škole: potpisani ugovori za nabavu opreme

17.09.2018.

12:44

Autor: Hina

S 820 tisuća kuna opremat će se pomorske škole u Malom Lošinju i Bakru, od toga će bakarska škola koristiti 544 tisuće kuna (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

S 820 tisuća kuna opremat će se pomorske škole u Malom Lošinju i Bakru, od toga će bakarska škola koristiti 544 tisuće kuna (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Ugovore za nabavu opreme vrijedne gotovo tri milijuna kuna, kojima bi srednje pomorske škole trebale podići kvalitetu obrazovanja, potpisao je u ponedjeljak, u Zagrebu, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s osam ravnatelja tih škola.

Ugovore su potpisali Pomorska škola Bakar u iznosu 544 tisuća kuna, Srednja škola Ambroza Haračića iz Malog Lošinja u iznosu 277 tisuća kuna, Pomorska škola Zadar u iznosu 466 tisuća kuna, Prometno-tehnička škola Šibenik u iznosu 229 tisuća kuna, Tehnička škola Šibenik u iznosu 173 tisuće kuna, Pomorska škola Split u iznosu 570 tisuća kuna, Srednja škola Petra Šegedina iz Korčule u iznosu 276 tisuća kuna i Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik u iznosu 463 tisuće kuna.

Bespovratna sredstva dodijeljena su preko javnog poziva i jedna su od mjera kojima Ministarstvo osigurava materijalne uvjete u pomorskim školama te radi na promociji, jačanju kompetencija i podizanju kvalitete obrazovanja učenika u srednjim pomorskim školama, rečeno je.

Sredstva će poslužiti školama za nabavu videomaterijala, stimulatora, vježbenih stanica, uređaja za nadzor brodskih funkcija, splavi za spašavanje i sl.

Hrvatska je pomorska zemlja s oko 22 tisuće pomoraca, od čega njih 15 i pol tisuća u međunarodnoj plovidbi. Njima je potrebno vrhunsko obrazovanje kako bi mogli odgovoriti zahtjevima suvremenog brodarstva i zaštiti ljudskih života na moru, kazao je ministar Oleg Butković.

Također, Ministarstvo je prošle godine stipendiralo 219 učenika i 72 studenta te osigurava subvencije i sredstva za ukrcaj vježbenika na brodove u nacionalnoj i međunarodnoj plovidbi, kazao je i zaključio da Ministarstvo također provodi socijalne reforme kao bi pomorci mogli ostvariti svoje prava.

Ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš zahvalio je u ime škola i kazao da su pomorske škole jedine škole u Hrvatskoj koje su priznate u cijelom svijetu, jer su njihovi programi usklađeni s međunarodnim konvencijama. Zbog toga učenici trebaju u školi dobiti potrebna znanja i vještine, a ova oprema tome pomaže, kazao je Papeš.

Dodao je da je ovo prvi put da se dodjeljuju sredstva Ministarstva za opremu te izrazio nadu da će se isto nastaviti i dogodine. Što će ova sredstva donijeti bakarskoj školi pitali smo ravnatelja Papeša, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.