Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stigla zima: snijeg u Gorskom kotaru, bura uz more

26.12.2014.

08:48

Autor: Nenad Lučić, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Noćas je palo tek nekoliko centimetara snijega, pa se i promet odvija bez poteškoća. Zabijelila se i Učka, zapuhala je bura, a meteorolozi tek najavljuju pravu zimu sljedećih dana.

U Gorskom kotaru je noćas, uz zahlađenje, padao snijeg: na području Crnog Luga pala su tri, u Delnicama četiri, a na Pargu kod Čabra pet centimetara snijega. Oborine su prestale, promet autocestom i starom cestom Rijeka – Zagreb se kroz Gorski kotar odvija nesmetano.

  Učka pod snijegom (Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)

Zimski uvjeti su rano jutros privremeno bili uvedeni, na cestama oko Čabra, no oko 8 sati donesena je odluka o njihovom ukidanju. Zbog temperatura koje su se jutros ponegdje spustile do dva stupnja ispod nule vozačima se savjetuje oprez i obavezno korištenje zimske opreme. Tijekom dana se očekuju povoljnije vremenske prilike.

Na Jadranu je zapuhala jaka bura. Tako je, javlja HAK, Jadranska magistrala između Bakra i Novog Vinodolskog zatvorena za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Novog Vinodolskog do Karlobaga još i za dostavna te vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina). Do kraja dana bura će oslabjeti.

Ovo je, prema riječima Ivana Novaka iz Pomorskoga meteorološkog ureda u Rijeci, tek uvod u zimu kakva slijedi. Petak će obilježiti smirivanje vremena, a već u subotu stiže novi, snažniji val hladnoće i oborina: već popodne ili navečer počet će padati kiša, u Gorskom kotaru i Lici snijeg. Nešto snijega može pasti i uz more.

U nedjelju nastavak snježnih padalina. Očekuje se stvaranje snježnoga pokrivača debeloga između 20 i 30 centimetara. Nakon jakoga juga, zapuhat će olujna, mjestimice i orkanska bura. Od ponedjeljka sunčano, ali vrlo hladno. U unutrašnjosti temperature i do -15, -20 stupnjeva, a i na riječkom području vjerojatno ispod nule.

Pogledajte fotografije snimljene jutros u Gorskom kotaru:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.