Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stipan Jonjić: Bez panike, i epidemiolozi i znanstvenici brzo uče!

14.03.2020.

13:23

Autor: Neva Funčić

Prof. dr. Stipan Jonjić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Prof. dr. Stipan Jonjić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Riječki znanstvenik koji razvija pametna cjepiva očekuje da bi već ove godine mogli imati cjepivo protiv novog koronavirusa. "Timovi znanstvenika u svijetu su se aktivirali, ali ima još puno posla u istraživanju, pa tek potom testiranju na životinjama i ljudima, no ja sam optimist", rekao je Jonjić.

Pročelnik Zavoda za histologiju i embriologiju te Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Stipan Jonjić jedan je od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika svjetskog ugleda u području virusne biologije i imunologije. Član European Academy of Microbiology i Njemačke nacionalne akademije za znanost Leopoldine, sa svojim međunarodnim timom znanstvenika od Izraela do Njemačke proučava ponašanje virusa iz porodice herpesa, kako bi njihovu prilagodljivost ljudskom organizmu preusmjerio na ciljano podizanje imuniteta u borbi s tumorima. U planu je izrada pametnih cjepiva protiv nekih vrsta tumora.

Za koronavirus kaže kako je naizgled jednostavan, ali se pokazao vrlo otporan i u dijelu populacije izaziva jaku imunološku upalnu reakciju. "Dobro je što su se djeca pokazala otporna, ali valja zaštititi rizične grupe poput kroničnih bolesnika i starije populacije", kaže Jonjić te dodaje da naši epidemiolozi i infektolozi rade dobar posao. Valja biti oprezan, ali nema mjesta panici, poručio je Jonjić koji očekuje skoro slabljenje zaraze, poput smirenja situacije u Kini. 

O koronavirusima u prošlosti, preskakanju sa životinja na ljude, SARS-u  i MERS-u, aktualnoj epidemiji, ponašanju ljudi i prirodi virusa, s profesorom Jonjićem razgovarali smo u emisiji Kafe. Poslušajte:

Stipan Jonjić o koronavirusu: Bez panike, i epidemiolozi i znanstvenici brzo uče!, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.