Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stižu računi za skuplji smještaj u domovima za starije osobe

07.12.2014.

12:15

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovih dana stižu povećani računi za smještaj u domove za starije osobe. Cijene su od početka studenog veće za 15 do 25 posto, najviše u jednokrevetnim sobama.

Cijene se četrnaest godina nisu mijenjale, a Primorsko-goranska županija godišnje je za subvencije izdvajala 4 milijuna i 600 tisuća kuna, lani zbog objedinjene nabave nešto manje – 3,5 milijuna kuna, rekla je pročelnica za socijalnu politiku Dragica Marač

Cijene boravka u domovima porasle su od 1. studenoga za 15 do 25 posto, najviše u jednokrevetnim sobama. No i sada je smještaj uz prehranu i stalnu medicinsku skrb najviše 100 kuna po danu, kaže Marač. Dodaje da su korisnici u jednokrevetnim sobama s kupaonicom, wc-om, čajnom kuhinjom i balkonom boravili za cijenu od 2100 do 2300 kuna, što nije održivo te se cijena morala korigirati.

Državna decentralizirana sredstva za rad domova u posljednjih su pet godina smanjena na trećinu. Zadržali smo izvaninstitucionalne socijalne programe, ali su županijski proračuni drastično smanjeni, upozorava Marač.

Za najsiromašnije umirovljenike koji ne mogu sami plaćati smještaj u domu, će se kao i do sada putem Centara za socijalnu skrb pobrinuti država, obećavaju iz Ministarstva socijalne politike i mladih. Poslušajte prilog Neve Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.