Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što europarlamentarci mogu učiniti za hrvatske izvoznike?

03.10.2014.

14:14

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što europarlamentarci mogu učiniti za hrvatske izvoznike?, bio je moto današnjeg susreta članova "Liderova" kluba izvoznika na kom su, uz predstavnike 20 izvozničkih tvrtki, bili i ljudi koji bi svojim lobiranjem u Bruxellesu mogli popraviti ne baš sjajnu situaciju - naši europarlamentarci. Vrlo je bitno imati jasnu situaciju u Hrvatskoj. Onda možemo hrabro dalje, ali i nakon riječkog susreta jasno je da to baš neće biti već sutra.

Ne kukaju izvoznici odveć, premda bi mogli. Rade, traže, nalaze, otkrivaju, planiraju...

Domaćin susreta Jadran Galenski laboratorij sa 724 zaposlena, prosječne dobi 37 godina, poprilično visokoobrazovani, ulažu 360 milijuna kuna u novi pogon i bore se za nova tržišta. Prvi čovjek JGL-a Ivo Usmiani kaže da su danas prisutni na 35 tržišta. 77 posto izvoza je u ukupnim prihodima tvrtke, a misli da će to s godinama i rasti, s obzirom da maksimalno podržavaju internacionalizaciju, umrežavaju tržišta i partnere. Ovoga časa pregovaramo s 20 novih tržišta i pretpostavljamo da ćemo za dvije, tri godine imati pedesetak tržišta na kojima ćemo plasirati svoje proizvode.

To što nas je krenulo u izvozu prema Italiji i Sloveniji je odlično. Loše je što zapinje upravo u farmaceutskoj industriji, a problem je rusko-ukrajinski sukob. Recesiju u Italiji možemo iskoristiti i kao prednost. Brodogradnji nije dobro već dugo, a kako je tekstilnoj industriji tumači Ivica Cerovečki iz Kotke, tvrtke sa 60 godina tradicije i 610 zaposlenih: Treba rasteretiti poreze i doprinose, prije svega za nas u tekstilnoj branši, odnosno u konfekcijama gdje stroj ne može bez čovjeka. Tu je rad najviše zastupljen i tu su izdvajanja za plaće najveći trošak.

Euro parlamentarci, kaže Tonino Picula mogu pomoći da se proizvodi brendiraju i budu prepoznatljivi na europskom tržištu: Poznato je da brendirani proizvodi donose oko 15 milijadri eura prihoda i onima koji ih proizvode, ali i onima koji ih prodaju.

Pao nam je čak i izvoz u EU parlament, političari su zašutjeli, a u izvoznoj priči šutnja ne dolazi u obzir, bez obzira na sve krize - i Hrvatsku i Europsku. Javlja Josip Krmpotić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.